Pokračovanie článku: Slovenské firmy získali vlani od investorov miliardu eur. Ktoré odvetvie lákalo najviac?

Jeho slová potvrdzuje aj Soňa Hanková, podľa ktorej sú vyhliadky pre región strednej a východnej Európy veľmi povzbudivé. „Viaceré krajiny zaznamenávajú ekonomické oživenie a celková hodnota aj objem obchodov v tomto regióne bola vyššia ako v predchádzajúcom roku. Rast investícií teda očakávame v tomto roku aj na Slovensku.“

V celom regióne dominujú taktiež sektory IT a nehnuteľností

Krajiny strednej a východnej Európy prilákali vlani najviac investícií z oblasti telekomunikácií a IT, keď päť z desiatich najväčších obchodov bolo práve z tohto segmentu. Počet transakcií vzrástol na 450 (nárast z 333) a sektor zaznamenal celkovo najvyššiu hodnotu na úrovni 23,4 mld. eur. Medzi významné obchody patrili predaj Polkomtel Infrastruktura a UPC Polska v Poľsku a predaj Českých Rádiokomunikací a 30-percentný podiel v CETIN v Českej republike. Medzi významné softvérové obchody patril predaj Avast Software v Českej republike za 7,3 miliardy eur a kúpa Nexters Global (spoločnosť vyvíjajúca hry) firmou Kismet za 1,6 miliardy eur, obe s pôvodom v Rusku.

Druhým najväčším sektorom z hľadiska počtu obchodov bol sektor nehnuteľností a stavebníctva, v ktorom počet transakcií narástol na 340 a dosiahol hodnotu 9,83 mld. eur (nárast o 3,8 %). „Zaujímavé je, že napriek poklesu o takmer pätinu ostalo hlavným podsektorom nehnuteľností investovanie do kancelárskych budov. Dobrú pozíciu si udržal aj sektor skladovania a logistiky, keďže odráža pokračujúci trend presunu k elektronickému obchodu,“ hovorí Michal Huťan. Tretím sektorom s najvyšším počtom investícií bol v našom regióne spracovateľský priemysel, v ktorom investori zrealizovali 253 obchodov s hodnotou 18,26 mld. eur.

Medzi tri krajiny z nášho regiónu, ktoré dosiahli pozoruhodné investičné aktivity, patria Chorvátsko, Rumunsko a Ukrajina. Každá z týchto krajín prekonala čísla dosiahnuté pred pandémiou. V Chorvátsku zrealizovali investori rekordných 69 transakcií (nárast o 60,5 %) s hodnotou 1,8 mld. eur (nárast o 387,4 %). Zaujímavou destináciou investorov sa vlani stalo aj Rumunsko, pričom uzavreli 195 obchodov (nárast o 43, 4 %) s hodnotou 2,37 mld. eur. O viac ako polovicu sa zvýšila investičná aktivita na Ukrajine (143 obchodov), pričom celková hodnota investícií sa v krajine zdvojnásobila na 1,72 mld. eur.

Investori z iných častí sveta

Najaktívnejším investorom v krajinách strednej a východnej Európy boli vlani Spojené štáty americké. Počet obchodov firiem z USA vzrástol na 154 (nárast z 94 transakcií), čo znamená desaťročné maximum a hodnota investícií sa viac ako zdvojnásobila. Dosiahla tak rekordné maximum 9,17 mld. eur. Chuť investovať preukázali aj európski investori. Najviac ich bolo zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (106 obchodov), Nemecka (81

obchodov) a Francúzska (54 obchodov). Tieto tri krajiny obsadili tiež prvé miesta z hľadiska hodnoty obchodov. Na čele je Nemecko (3,13 mld. eur), na druhom mieste je Spojené kráľovstvo (2,08 mld. eur) a na treťom Francúzsko (1,91 mld. eur).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #firmy #akvizície