Prečo nás zdražovanie energií straší viac ako Nemcov?

Počas súčasného rastu cien energií sa bežne stretávame s otázkou typu: „Čo sa s tým dá robiť?“. Ťažká otázka v situácii, keď ceny energií nemáme tak celkom vo svojich rukách. Vplýva na ne geopolitika aj klimatická kríza a potreba takzvanej zelenšej energie.

02.02.2022 21:00
robot v automobilke Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Niekto by rád stanovil cenám stropy, niekto by prispieval významným firmám na pokrytie časti nákladov na energie. Jednu vec však máme aj vo svojich rukách – energetickú náročnosť našej ekonomiky. Tá je stále pomerne vysoká. A čím vyššia energetická náročnosť, o to viac cítiť zvýšenie cien energií.

Čiastočne skrotený žrút energií

Energetická náročnosť hospodárstva hovorí o tom, aké množstvo energií potrebujeme na vytvorenie tisíc eur hrubého domáceho produktu (HDP). Na Slovensku je tradične vysoká, čo je sčasti aj dedičstvo starších čias: V minulosti vybudovaná ekonomika (a nielen priemysel) u nás bol typický žrút energie. Novšími technológiami, zmenou výrobných programov aj zmenou štruktúry ekonomiky sa podarilo energetickú náročnosť znižovať. Stále je však výrazne vyššia ako vo vyspelých ekonomikách Európy.

Gazprom, plyn, mráz Čítajte viac Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

V roku 1995 sme na vytvorenie 1000 eur HDP potrebovali použiť energie v objeme 500 kg ropy alebo iných energií s rovnakou energetickou hodnotou (tzv. ekvivalent ropy). To bol až štvornásobok toho, čo potrebovali v Nemecku alebo Rakúsku (hodnota za celú eurozónu je takmer rovnaká ako hodnota za Nemecko). V roku 2020 sme na to isté potrebovali už len necelých 200 kg, čo je už „len“ dvojnásobok toho, čo potrebujú vo vyspelejších ekonomikách. Je to významný, stále však iba čiastočný úspech.

Graf 1: Energetická náročnosť hospodárstva (objem použitých energií na tisíc eur vytvoreného HDP)

Graf 1: Energetická náročnosť hospodárstva... Foto: Karol Morvay
morvay graf 1 Graf 1: Energetická náročnosť hospodárstva (objem použitých energií na tis. eur vytvoreného HDP)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #zdražovanie #energetika