Pokračovanie článku: Nová daň od februára predraži fajčenie. Koľko si priplatíte za cigarety, cigary, tabak či Iqosy?

Europoslanci chcú tabak drahší a nudnejší

V centrále Európskej únie medzitým prebiehajú aj prípravy zmeny smernice o štruktúre a sadzbách spotrebnej dane z tabakových výrobkov, na ktorej aktuálne pracuje Európska komisia. Meniť sa má najmä definovanie nových tabakových výrobkov. Európske smernice totiž zatiaľ ponechávajú veľa rozhodnutí o fajčiarskych produktoch na členské štáty.

Preto sú napríklad na Slovensku povolené príchute iba v e-cigaretách a zahrievanom tabaku, nie však v cigaretách. Podobne veľké rozdiely tiež existujú pri zdaňovaní. „Mnoho štátov vrátane Slovenska neuvaľuje na elektronické cigarety žiadnu spotrebnú daň. Na zahrievaný tabak áno, ale zväčša miernejšiu ako na tradičné cigarety. Europarlamentný výbor pre boj s rakovinou chce však tento rozdiel zmazať a všetok tabak chce tiež viac zdaniť,” vysvetľuje Barbara Zmušková z portálu Euractiv.

Nové úpravy by mali zvýšiť minimálnu spotrebnú daň aj finálnu predajnú cenu u všetkých tabakových výrobkov. Znamená to, že Únia chce určiť minimálnu spotrebnú daň tak, aby cigarety aj bezdymové tabakové výrobky stáli podobne v celej Únii. „To podľa europoslancov povedie k obmedzeniu zlozvyku u fajčiarov a bude tiež fungovať ako prevencia pred začatím fajčenia,” dodáva Zmušková s tým, že súčasťou iniciatívy je tiež sprísniť reguláciu obalov na všetok tabak.

Zdravotnícke varovania vrátane obrázkov, ktoré dnes tvoria 65 percent obalu, by sa tak zvýšili na 80 percent. Na zvyšných 20 percent by ale výrobcovia nemali možnosť umiestniť svoje logo, farby, ani žiaden iný dizajn. Všetky cigarety by mali na sebe názov napísaný rovnakým písmom, farbou a veľkosťou. Obaly by tak boli generické (plain packaging). Miernejšiu reguláciu navrhuje Brusel len pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #tabak #cigarety #IQOS