Pokračovanie článku: Nová daň od februára predraži fajčenie. Koľko si priplatíte za cigarety, cigary, tabak či Iqosy?

Cena vyskočí aj za alternatívy

Bezdymovým tabakovým výrobkom aktuálne holduje zhruba desať percent celkovej populácie dospelých fajčiarov, teda okolo 180-tisíc ľudí. Prvého júla 2017 bola preto aplikačnej praxe zavedená aj zákonná úprava umožňujúca zdaňovanie bezdymových tabakových výrobkov. Medzi ne patria napríklad žuvací tabak či zariadenia na nahrievanie tabaku, do ktorých sa vkladajú náplne vzhľadom podobné klasickým cigaretám, ktoré však nehoria.

Tabak v bezdymových výrobkoch bol ale pôvodne zdanený len do výšky 44 percent toho v bežných cigaretách, po novom to bude cez 70 percent. Od februára pôjdu nahor o 21 percent a v roku 2023 o 17 percent. Nárast ceny bude takmer rovnaký ako pri klasických cigaretách. Za najlacnejšie balenie bezdymovej náplnej si tak ľudia priplatia miesto doterajších 3,90 okolo 4,10 eur. V roku 2023 cena priemernej bezdymovej náplne stúpne už na 4,30 eur.

„Daňové zaťaženie bezdymových tabakových výrobkov bolo v roku 2020 druhé najnižšie spomedzi krajín Európskej únie. Zvyšovaním sadzieb sa pomaly približujeme k priemerným hodnotám cien v krajinách EÚ,” vysvetľuje svoje zámery rezort financií.

So zdražovaním by mali pribudnúť aj dodatočné milióny eur do rozpočtu. Zo zvýšenia v roku 2021 očakával štát dodatočný výnos 109 miliónov eur na spotrebných daniach a DPH. V tomto roku plánuje vybrať zhruba 179 miliónov eur a na ten ďalší 243 miliónov eur.

Okrem cien sa sprísňuje aj prevoz tabakových výrobkov na účel nelegálneho predaja v iných štátoch, kde sú fajčiarske výrobky ešte drahšie. Slovensko totiž do praxe zavádza smernicu EÚ na využívanie elektronickej evidencie prepravovaného tovaru. Kým v minulosti boli sprievodné dokumenty v klasickej papierovej podobe, nový proces je kompletne elektronický a majú k nemu jednoduchý prístup dotknuté colné úrady odosielateľa aj príjemcu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #tabak #cigarety #IQOS