Mali sme dohodu, vyhlásil Sulíkov tajomník Oravec. Matovič: treba to rad radom prekontrolovať

Predloženie druhého balíka opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia na vládu brzdí Ministerstvo financií. Po stredajšom rokovaní vlády to konštatoval štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Ako objasnil, o materiáli rokovali s ministerstvami viac ako rok, prešiel riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, neboli k nemu žiadne rozpory a na úrade vlády je už od decembra.

26.01.2022 13:25
Igor Matovič / Richard Sulík / Foto:
Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (20)

„Mali sme dohodu, že pôjde na vládu po novom roku. Napriek tomu, že je koniec januára, balík na zasadnutie vlády nebol zaradený. Z toho som sklamaný," uviedol Oravec. Ako dodal, Kilečko 2 má byť predmetom posudzovania ministerstva financií. Jeho šéf Igor Matovič má k nemu údajne otázky, ktoré by si chcel prejsť, prekážať mu má aj fakt, že v uznesení ukladá úlohy viacerým rezortom.

VIDEO: Oravec: Kilečko 2 brzdí Matovič.
Video

„Argumentoval som, že to je štandardné. Demonštroval som to aj na dnešnom rokovaní vlády, na ktorom sa tiež ukladali uzneseniami úlohy iným rezortom," skonštatoval štátny tajomník. Ako dodal, bolo by preto dobré, aby sa voči materiálom uplatňoval „rovnaký meter". Ako však zároveň pokračoval, najhlavnejšou motiváciou je podľa neho daňová revolúcia a čakanie na jej absolútnu podporu.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) reagoval, že najskôr musí celý dokument overiť. Prekontrolovať každé jedno opatrenie treba podľa Matoviča preto, lebo pri prvom balíčku ministerstva hospodárstva vznikla škoda za 15 miliónov eur, pretože vyše roka sa vďaka jednému z vylepšení nedalo vyberať pokuty od čiernych pasažierov na diaľniciach. „To bolo mimoriadne zlyhanie, tých 15 miliónov eur ľudia, bohužiaľ, musia teraz zobrať niekde inde, chýba to v zdravotníctve, školstve, všade inde,“ poznamenal Matovič s tým, že chcú predísť takýmto chybám.

VIDEO: Matovič o Kilečku 2
Video

Takisto podľa Matoviča nie je vhodné, aby vláda „hodila“ 190 opatrení poslancom. Tí ich podľa jeho slov nevideli. „Mám úctu voči poslaneckému klubu OĽANO, ktorý je kľúčový na to, aby tieto opatrenia prešiel, takže si myslím, že je normálne aby si vyžiadal čas,“ skonštatoval Matovič.

Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo Kilečko 2 ešte koncom októbra vlaňajšieho roka. Z takmer 2 500 podnetov, ktoré dostal od podnikateľov, zaradil pôvodne do balíčka 469. Po sérii rokovaní však do ďalšieho legislatívneho procesu pokračovalo takmer 200 opatrení na uľahčenie podnikania na Slovensku.

Jedným z opatrení je napríklad, aby dokumenty z elektronickej schránky boli použiteľné na právne úkony bez zaručenej konverzie. Zjednodušiť sa má povinnosť hlásenia pobytu zahraničných hostí. Súčasťou opatrení je aj zníženie počtu dní uskladnenia elektromera po výmene, zrušenie predkladania evidencie sťažností podľa zákona o energetike či zníženie administratívnej záťaže týkajúcej sa povinného zverejňovania cenových návrhov u regulovaných subjektov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Kilečko 2