Výpredaje na trhoch? Nerobiť paniku, radia odborníci s tým, že ide o príležitosť pre lacnejšie nákupy

Kľúčové akciové indexy sa zafarbili dočervena a posledné hodiny boli svetové trhy doslova ako na hojdačke.

25.01.2022 17:28
Akcie Foto:
debata (1)

Napríklad akciový index S&P 500, ktorý zahŕňa akcie 500 najväčších spoločností kótovaných na burzách v USA, prišiel od svojho maxima v úvode roka do utorka o desať percent. Technologický index Nasdaq Composite klesol zo svojich historických maxím už o vyše 14 percent. Neskôr sa americký akciový trh po úvodnom poklese mierne zotavil.

Čo spôsobilo výkyvy na trhoch a vrátia sa akcie späť do normálu? Podľa analytikov netreba robiť paniku, pretože podobné korekcie prinášajú so sebou aj príležitosť pre lacnejšie nákupy.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Nielen zarobiť, ale aj pomôcť planéte. Banky ponúkajú spoločensky zodpovedné fondy, o čo ide?

Situácia na Ukrajine znervóznila investorov

Výkyvy na trhoch z posledných týždňov treba hľadať vo viacerých faktoroch. „Jedným z nich sú veľmi dobré výsledky minulých rokov a takpovediac trh už dlhšiu dobu dozrieval na korekciu,“ vysvetľuje pre Pravdu Dominik Hapl, analytik Across Private Investments.

Ďalším zdrojom nervozity na finančných trhoch je neistota ohľadom toho, akým smerom sa bude uberať politika americkej centrálnej banky FED. Analytik Hapl dodáva, že vo všeobecnosti akcie na blížiace sa zvyšovanie sadzieb reagujú nervózne.

V neposlednom rade oči investorov pozorne sledujú aj situáciu na Ukrajine, kde hrozí vojenský konflikt, pretože obavy z neho vytvárajú neistotu, ktorá sa premieta do poklesu akciových trhov. Tento súhrn faktorov spôsobil to, že na finančných trhoch došlo k výraznejším výkyvom.

Vrátia sa trhy rýchlo do normálu?

Podľa investičného analytika Františka Burdu zo spoločnosti FinGO.sk ide o krátkodobý výkyv, ktorý v podstate množstvo investorov očakávalo. Na akciový trh sa treba podľa neho dívať z dlhodobého hľadiska a pre tento výkyv rozhodne netreba robiť paniku.

Zamiešať karty na finančných trhoch ešte môže napätá situácia u našich východných susedov. Ak sa eskalácia upokojí, trhy sa môžu vrátiť do normálu pomerne rýchlo. „Na druhej strane, ak sa eskalácia vyhrotí a dôjde k vojenskému konfliktu, celá situácia sa môže ešte viac zamotať a mať ďalšie negatívne ekonomické, ale aj sociálne dôsledky,“ myslí si Dominik Hapl.

Príležitosť pre lacné nákupy

Všetci denníkom Pravda oslovení odborníci sa však zhodujú na tom, že pokles akciových trhov môže byť príležitosťou na lacnejšie nákupy. Drobní investori by však nemali podľahnúť panike. „Odporúčame držať sa svojej dlhodobej investičnej stratégie, pokračovať, prípadne aj navýšiť pravidelné investície,“ radí Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Managementu na Slovensku. Korekcie, teda mierne prepady, bývajú ideálnou nákupnou príležitosťou. „Načasovanie je však ošemetné, preto je vhodnejšie nákupy rozkladať,“ dodáva Čechovičová.

Odborník na investície Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave upozorňuje, že doinvestovať má zmysel iba v prípade poklesu trhu o viac ako 10 percent a aspoň vo výške desatiny hodnoty investície. Podľa neho takto vysoké poklesy nie sú na dennom poriadku a ponúkajú možnosť zhodnotiť dodatočnú investíciu o aspoň 11 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #investovanie #Ukrajina #index