Bitcoin zletel z rekordnej ceny strmo dolu. Sú kryptomeny pre bežných ľudí vhodná investícia?

Prudký pokles smerom nadol. Cena najväčšej a najznámejšej digitálnej meny bitcoin v sobotu spadla približne o polovicu, na 29 961 eur. Pritom ešte v novembri 2021 sa jeho cena pohybovala na rekordnej úrovni približne 60 800 eur. Investori tak prišli počas krátkej chvíle takmer o 529 miliárd eur.

24.01.2022 18:38
kryptomena, krypto bankomat, bitcoin Foto: ,
debata (28)

Hlavný dôvod prepadu sú očakávania zvyšovania úrokových sadzieb Americkej centrálnej banky Fed kvôli vysokej inflácii. Investori preto zareagovali a predávali rizikovejšie aktíva, medzi ktoré patria akcie a práve kryptomeny.

Denníkom Pravda oslovení odborníci na financie a investovanie bežným ľuďom príliš neodporúčajú nákup kryptomien. „Nákup kryptomeny neodporúčam ľuďom, ktorí nemajú skúsenosti s investíciami a so stávkovaním. Historické výnosy sú síce veľmi lákavé, keďže ide o desiatky percent, a to v relatívne krátkom čase, no nie sú zárukou budúcich výnosov,“ hovorí Pavel Škriniar z Katedry podnikových financií na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Čítajte viac Slováci zainvestovali za rok 1,5 miliardy eur. Je to rekord, no potešil iba málo ľudí (+ výnosy fondov)

Hovorí, že ak má bežný človek na účtoch 200-tisíc eur, tak môže do kryptomeny zainvestovať prípadných 10-tisíc eur. „Ide o veľmi rizikové aktívum a nemožno sa spoliehať na hodnotu zovčera. Pre bežného človeka je dôležité mať vybudované finančné rezervy, na ktorých výšku sa môže spoľahnúť. Do kryptomeny by mali ísť peniaze, ktorých strata neomrzí a ich úbytok neovplyvní životný štandard človeka,“ upozorňuje odborník.

Bitcoin považuje za špekuláciu aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis. „Bitcoin ako technologickú raritu nepovažujeme za investíciu, ale špekuláciu ekvivalentnú stávke v rulete kasína na to, či padne červená, alebo čierna. Vystríhame nielen bežných ľudí, ale kohokoľvek pred vkladaním peňazí doňho,“ pokračuje Pánis.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Nielen zarobiť, ale aj pomôcť planéte. Banky ponúkajú spoločensky zodpovedné fondy, o čo ide?

Pád bitcoinu takmer zo 61-tisíc na polovicu považuje Pánis za krásnu ukážku rizikovosti tejto investície. „Ich základná vlastnosť je mimoriadna volatilita cien. Vývoj cien kryptomien je náročné až nemožné odhadovať na základe štandardných finančných analýz či makromodelov, keď im chýba akákoľvek podkladová ekonomika či úrokový diferenciál voči iným menám. Všetko je založené len na (ne)dôvere k nim,“ dodáva Pánis. Ak už by sa človek podľa neho rozhodol vložiť peniaze do kryptomeny, malo by to byť skôr ako doplnok.

Bitcoin je pomerne riziková investícia s vysokou volatilitou, a tak je k nej vhodné aj pristupovať.

Potenciálny investor by mal investovať iba takú sumu, ktorú si môže dovoliť stratiť. Nemal by očakávať bezpečné, stabilné zhodnocovanie, ale skôr možnosť prísť k veľkému zisku za cenu veľkého rizika straty, hovorí analytik Tatra banky Andrej Martiška.

Pokračuje, že bitcoin je často prezentovaný ako akási ochrana proti inflácii a takisto ako aktívum, ktoré má veľké diverzifikačné benefity v portfóliu, pretože nie je korelované s nijakými tradičnými investičnými nástrojmi.

Milan Krajniak Čítajte viac Dôchodkové úspory nezarábali všetkým. Rozdiely sú priepastné, kto mal najvyššie výnosy? (+ tabuľky)

No podľa neho posledný prepad ukázal pravý opak. „Jeho súčasný prepad spochybňuje obe tieto tvrdenia. Bitcoin zaznamenáva pokračujúci prudký prepad práve v čase najprudšieho nárastu inflácie za desiatky rokov. Keby skutočne fungoval ako akási ochrana alebo poistka proti inflácii, tak by sa v posledných troch mesiacoch pohyboval presne opačným smerom. Pohyby Bitcoinu navyše v súčasnosti kopírujú pohyby špekulatívnych rastových technologických akcií, ktoré v posledných dvoch rokoch rástli až „bublinovým“ tempom a od novembra takisto prudko klesajú v reakcii na rastúce dolárové výnosy. Ukazuje sa tak, že Bitcoin nie je aktívom s unikátnymi diverzifikačnými benefitmi,“ tvrdí Martiška.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomeny #nová investícia