Firmy už začali zamestnancom prepisovať výplatné pásky. Ktoré zvyšujú mzdy a o koľko?

Slovensko zažíva rekordný rast cien. Svoj vrchol dosiahne v prvých mesiacoch tohto roka. Viac si priplácame za jedlo, energie, bývanie či pohonné hmoty. Inflácia navyše požiera aj úspory ľudí.

23.01.2022 18:49
ruky, peniaze, bankovky Foto:
Tlak na rast miezd bude pravdepodobne pokračovať aj v tomto roku.
debata (61)

Ľuďom tak zostáva v peňaženkách menej peňazí. Jedno z riešení je vypýtať si vyšší plat.

V niektorých slovenských firmách si pracovníci pýtať nič nemuseli. Podniky im ho samy zvýšili. Jednou takou firmou je U. S. Steel Košice. Najväčší zamestnávateľ na východnom Slovensku minulý rok ťažil z rastu cien ocele, ktoré sa vyšvihli po pandemickom oživení. Dobré výsledky spoločnosti by tak mali pocítiť v peňaženkách aj jej zamestnanci. Medzi nich firma rozdelí 10 percent konsolidovaného zisku. „Vďaka tomu, ako aj zvýšeniu základných miezd dosiahlo medziročné mzdové navýšenie až 25 percent, čo je rekord histórii firmy,“ povedal hovorca spoločnosti Ján Bača.

Tisícky ľudí zamestnáva aj Volkswagen Slovakia, kde aj napriek mimoriadne náročnému obdobiu mzdy zamestnancov porastú. „V kolektívnej zmluve bolo v roku 2019 dohodnuté postupné garantované zvyšovanie tarifných miezd. V tomto roku stúpnu tarifné mzdy o 4,5 percenta a zároveň bude zamestnancom k septembru vyplatená jednorazová platba 200 eur. Podnik tiež stále poskytuje zamestnancom sociálny program vrátane 13. a 14. platu a odmeny za hospodársky výsledok,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Jeden z vyšších rastov miezd ohlásili spišskí strojári z Embraca. Neodradila ich ani surovinová kríza a rastúce náklady. Fabrika na Spiši zamestnáva 2 200 zamestnancov. Od januára všetkým zvýšila firma plat o 23 eur. Tí, ktorí pracujú v spoločnosti dlhšie, môžu dostať až 36 eur k základnej mzde. Navyše každý dostane ročný bonus vo výške 760 eur. Výrobca kompresorov tak nakoniec zvýši platy priemerne o šesť percent, čím dorovná decembrovú infláciu vo výške 5,8 percenta.

Aj obchodné reťazce ako Tesco a Lidl potešia svojich zamestnancov zvyšovaním platov. Lidl sa rozhodol zvýšiť svoje mzdové náklady medziročne o osem miliónov eur. Svojim zamestnancom ponúkol zvýšený plat už od 1. januára 2022. „Naše zamestnankyne a zamestnanci z predajní a logistických centier stoja dlhé mesiace v prvej línii, nemajú možnosť pracovať z domu. Pracujú bez ohľadu na aktuálnu pandemickú situáciu, dokonca aj počas tvrdého lockdownu s cieľom zabezpečiť zásobovanie obyvateľov potravinami. Preto sme sa rozhodli zvýšiť im plat od 1. januára 2022,“ vysvetlil aktuálny krok Lidla generálny riaditeľ Matúš Gála.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Platové pomery na Slovensku: Koľko zarába vrchná desatina a ako je to s ostatnými?

Tesco tiež od 1. januára 2022 investuje do pravidelného zvýšenia miezd pracovníkov v prevádzkach a v distribučných centrách. Príkladom je aj zvýšenie základných a nástupných miezd o 10 percent. Celková investícia do zvyšovania miezd predstavuje za ostatné dva roky až 16 miliónov eur.

Ekonómovia očakávajú rýchly rast platov

Slovenské firmy tak potvrdzujú očakávanie ekonómov, ktorí predpovedajú svižný rast miezd v nasledujúcich rokoch. Analytici Národnej banky Slovenska (NBS) prognózujú, že mzdy v celej ekonomike budú v tomto roku rásť priemerne až o viac ako šesť percent. Takýto nárast platov by pokryl aspoň veľkú časť rastu cien, keďže tí istí ekonómovia z NBS očakávajú rast cien až do výšky siedmich percent.

O niečo lepšie sú na tom priemerne pracovníci súkromných firiem. Odborníci predpovedajú, že v budúcom roku sa v súkromnom sektore mzda zvýši práve o sedem percent. Vo verejnom sektore zas budú rásť o niečo menej, teda na úrovni 3,5 percenta. To nepokryje ani infláciu. Náplasťou pre nich je, že im vláda po dohode s odborármi v druhom polroku zdvihne platy o tri percentá, dostanú 350-eurovú odmenu a jeden deň voľna navyše.

Navyše minister financií Igor Matovič (OĽaNO) chce pripraviť ústavný zákon, kde by nastavil platy pre vyše 400-tisíc zamestnancov verejnej správy podľa priemerných platov v EÚ. Zdravotníci, učitelia, policajti, vojaci, hasiči, záchranári, colníci a úradníci by mali zarábať toľko, ako je priemerný plat 27-členného bloku európskych krajín. V praxi by to znamenalo, že ak by priemerný plat lekára v krajinách EÚ vyšiel na 2,4-násobok priemernej mzdy, tak aj slovenskí lekári by mali zarábať 2,4-násobok priemerného platu. S komplexným návrhom chce prísť Matovič ešte do konca marca.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Vyplatia ľuďom niečo kvôli drahým energiám? Sulík s Matovičom si prehadzujú zodpovednosť

Ekonómovia centrálnej banky zároveň vysvetlili, prečo by sa mali zvyšovať platy. Ak si chce zamestnanec zachovať kúpnu silu, musí požadovať pri vyjednávaniach vyššiu mzdu. Na druhej strane aj firmy, ktoré v momentálnej situácií pociťujú nedostatok pracovných síl, budú musieť lákať ľudí vyššími mzdami. Ako ďalej uvádza NBS, rast miezd potiahnu ďalšie veci. Prvou je návrat odpracovaných hodín na štandardné až nadštandardné úrovne. To súvisí s dobiehaním objednávok a druhý faktor je podľa nich rast produktivity v ekonomike.

Tlak na rast miezd bude podľa riaditeľa personálnej agentúry Grafton Miroslava Garaja pokračovať aj v tomto roku. „Aj preto predpokladáme v roku 2022 ich rast na úrovni 5 až 8 percent,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rast cien #kolektívna zmluva #rast platov