Krajniak sa obáva výpadku zamestnancov v domovoch sociálnych služieb, hľadá posily

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR očakáva, že pre hrozbu rýchleho šírenia variantu nového koronavírusu s názvom omikron nastane náročné obdobie v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).

21.01.2022 10:04
Milan Krajniak Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak
debata (3)

Obavy smerujú najmä k možnému veľkému výpadku vlastných zamestnancov. Preto ministerstvo hľadá pre ZSS posily v podobe dobrovoľníkov. Informoval o tom v piatok tlačový odbor rezortu. Prihlásiť sa dá cez formulár na stránke ministerstva.

„Zamestnanci v ZSS sa už niekoľko mesiacov nepretržite starajú o svojich klientov, častokrát v náročných podmienkach, tiež s množstvom ďalších povinností aj nad rámec pracovného času, či na úkor vlastných rodín,“ priblížil situáciu minister práce Milan Krajniak. Výpomoc pre nich je podľa jeho slov aj po skúsenostiach s predošlými vlnami pandémie neoceniteľnou pomocou, preto vyzýva všetkých, ktorí majú odvahu a odhodlanie, aby sa cez formulár zverejnený na stránke ministerstva prihlásili. „Každý jeden dobrovoľník sa počíta,“ povedal Krajniak.

Omikron coronavirus variant. Omicron Covid-19 variant Coronavirus. Mutated coronavirus SARS-CoV-2. New strain of covid. Mutated virus from South Africa. Virus molecules and Omicron label. Čítajte viac Omikron môže vyradiť desiatky tisíc zamestnancov, upozorňujú zväzy. Ako sa firmy pripravujú na ďalšiu vlnu?

Rezort deklaruje, že je pripravený pri výskyte omikronu v zariadeniach okamžite reagovať. „Od pondelka 24. januára sa všetci poskytovatelia budú riadiť usmernením, ktoré určuje presné postupy pre testovanie, dodržiavanie karantény či podmienky návštev u klientov. Všetky ZSS sú tiež zabezpečené dostatočnými zásobami ochranných pomôcok,“ vyzdvihol rezort.

Tlačový odbor dodal, že v prípade výskytu omikronu sa celé zariadenie stáva červenou zónou. Znamená to predovšetkým zákaz návštev, zníženie mobility, pravidelné testovanie, a tiež monitoring zdravotného stavu všetkých klientov aj zamestnancov v zasiahnutom zariadení. Zároveň by nemalo dochádzať k miešaniu personálu. Každý zamestnanec, ktorý do zariadenia prichádza, je povinný otestovať sa antigénovým testom bez výnimky.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Trh práce zostane až do skorej jari „zamrznutý" v móde pandemickej hybernácie, tvrdí analytik

„Naše usmernenie platí pre všetky ZSS a Centrá pre deti a rodiny (CDR), aby sme predišli akémukoľvek zhoršeniu súčasnej situácie. Každý zamestnanec má k dispozícii aj testy na individuálne testovanie v domácom prostredí,“ skonštatoval riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve Ján Hudák.

Aktuálne je situácia v ZSS z pohľadu šírenia nákazy podľa rezortu stabilizovaná. V mimoriadnej situácii je 26 zariadení, v nich pozitívne testovaných je 68 zamestnancov a 134 klientov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #domov sociálnych služieb #Milan Krajniak #omikron