Tatra hlási úspešný vlaňajšok. Prekročila plán, získala armádne zákazky a vyvíja vozidlo na vodík

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks za rok 2021 dokázala predať viac vozidiel než pôvodne plánovala a splnila svoje záväzky voči partnerom. Zákazníkom dodala celkom 1277 automobilov, získala aj zásadné armádne zákazky v krajinách NATO, zahájila vývoj vozidla s vodíkovým pohonom a taktiež oslávila desať rokov trvania produkcie modelového radu Tatra Phoenix.

10.01.2022 11:26
Fotografia c.1 - Viacucelove obrnene vozidlo... Foto:
Ilustračná fotka.
debata

V roku 2020 (predminulý rok) Tatra napriek pandemickej situácii nezastavila ani na deň výrobu a aj vďaka tomu splnila svoj plán a predala 1186 vozidiel. Na rok 2021 Tatra Trucks plánovala predaj 1220 kusov vozidiel, tento počet sa jej nakoniec podarilo navýšiť, keď zákazníkom dodala 1277 automobilov. Z tohto počtu približne 40 percent putovalo na trhy v Česku a na Slovensku, zbytok bol určený na export.

Tatra, PR, nepoužívať Čítajte viac Automobilka Tatra je so Slovenskom previazaná viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať

Čo sa týka pomeru vyrobených vozidiel rozdelených do hlavných segmentov, 40 percent odobrali zákazníci v civilnej sfére, 10 percent bolo určených pre záchranné zložky a 50 percent automobilka dodala v rámci armádnych zákaziek. „Tatra mala vlani veľmi úspešný rok a tento trend by mal pokračovať aj tento rok vzhľadom k tomu, že registrujeme silný dopyt zákazníkov po našich jedinečných vozidlách,“ uviedol Pavel Lazar, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks, a dodal: „Minulý rok sme získali aj prelomové vojenské zákazky v Belgicku a Nemecku, ktoré nám môžu zásadne pomôcť presadiť sa v širšom meradle v prostredí armád NATO.“

Tatra Phoenix Praesident Euro 6
Tatra Phoenix Praesident Euro 6
+22Tatra Phoenix Praesident Euro 6

Významné armádne projekty

Práve zákazka na vozidlá pre belgickú armádu predstavuje vôbec najväčší armádny projekt pre Tatru nielen za minulý rok, ale aj za posledné roky. Tatra Trucks v spolupráci s partnerskou automobilkou DAF Trucks totiž do Belgicka dodá 879 logistických nákladných vozidiel radu CF na tatrováckych platformách 4×4 a 8×8.

VIDEO z IDEB: Tatra bude z Trenčína

Video

Obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva Petr Hendrych upresnil: „Naša spoločnosť bude vykonávať aj montáž vozidiel, na projekte bude navyše spolupracovať aj ďalší kopřivnický podnik Tatra Defence Vehicle, ktorý pre vozidlá vyvinul a bude vyrábať pancierované kabíny. Na konci minulého roku navyše belgické ministerstvo obrany uzavrelo ďalšie výberové konanie na dodávku 9 ťahačov ťažkých návesov v prevedení 8×8, v ktorom sme tiež uspeli.“

Tatra Trucks - projekt Tatra do škôl Čítajte viac Tatra chce vzdelávať študentov aj na Slovensku

V minulom roku Tatra Trucks zaznamenala ešte jeden veľký obchodný úspech v rámci NATO na západ od českých hraníc. Nemecký Bundeswehr totiž vlani na jeseň objednal 76 nových hasičských vozidiel na podvozku Tatra Force, ktoré vzniknú v spolupráci s partnerskou firmou Rosenbauer.

V minulom roku Tatra Trucks dokončila aj dodávku troch desiatok tatroviek s hákovými nakladačmi pre českú armádu a pracuje na programe nových kolesových samohybných húfnic a systémov protivzdušnej obrany, pre ktoré má armáde dodať príslušné podvozky. Tatra vyrobila aj prvé vozidlá pro českou armádou objednané nové mobilné 3D radary MADR, špeciálne vozidlá komunikačného rušenia STARKOM alebo podvozky pro obrnené vozidlá TITUS. Na veľtrhu IDET zástupcovia Tatry navyše podpísali so štátnym podnikom VOP CZ zmluvu na dodávky ďalších podvozkov pre cisternové vozidlá obdobne určené pre AČR. V minulom roku boli zahájené aj dodávky prvých desiatok kusov vozidiel Tatra Force pre ozbrojené sily Ukrajiny.

Desať rokov radu Phoenix a nové projekty

V septembri minulého roku si v Tatre pripomenuli 10 rokov od zahájenia výroby modelového radu Tatry Phoenix, ktorý je pre automobilku kľúčovým produktom pre civilnú sféru. Doteraz firma dodala zákazníkom viac ako 3650 vozidiel tohto radu. Tatra Phoenix už v roku 2012 získala titul Najlepšie plnopohonné vozidlo v rámci prestížnej celoeurópskej ankety International Truck of the Year. Bolo to vôbec po prvé, kedy bol výrobok niektorej zo stredoeurópskych či východoeurópskych automobiliek nominovaný do tejto ankety a získal tento prestížny titul.

Minulý rok priniesol aj začiatok vývoja prototypu vozidla Tatra s vodíkovým pohonom, na ktorom kopřivnická automobilka spolupracuje s niekoľkými českými výskumnými organizáciami a vysokoškolskými pracoviskami v čele s Ústavom jadrového výskumu Řež. „Pre projekt použijeme podvozok radu Tatra Force v špeciálnom prevedení, ktorý je určený pro ťažobný priemysel, aby sme vozidlo mohli odskúšať v tých najnáročnejších podmienkach. Tatra taktiež zaistí kompletnú integráciu všetkých komponentov a systémov pohonu. Ak pôjde všetko podľa plánu, na konci tohto roku by mal byť hotový prvý prototyp určený k testovaniu,“ vysvetlil Radomír Smolka, riaditeľ výskumu a vývoja spoločnosti Tatra Trucks.

Tatra Trucks v roku 2021 taktiež rozvíjala svoje aktivity na zahraničných projektoch. V polovici roku vznikla na Slovensku v Trenčíne nová dcérska spoločnosť Tatra Defence Slovakia, ktorá bude mať na starosti výrobu podvozkov, kabín a niektorých typov nadstavieb na vozidlá Tatra určené pre slovenské ozbrojené sily. Vlani sa takisto rozbehla sériová výroba vojenských prevedení automobilov Tatra v novom priemyselnom komplexe v Saudskej Arábii. Tatra Trucks do projektu prispela prenosom technológií a výroby, poradenskými službami pri výstavbe podniku a pomáhala s výstavbou výrobnej linky aj s nastavením manažmentu výroby. V súčasnosti dodáva komponenty a podzostavy vozidiel, ktoré sa v Saudskej Arábii montujú, postupne však dôjde k lokalizácii výroby niektorých dielov.

Tatrovky pomáhali

Po dlhej prestávke sa v roku 2021 uskutočnila séria veľtrhov a prezentačných akcií, na ktorých Tatra predstavila svoje výrobky. Tatry v najrôznejších prevedeniach mohli vidieť potenciálni zákazníci, odborníci aj verejnosť napríklad na veľtrhoch IDEX v Abú Zabí, IDEB v Bratislave, MSPO v poľských Kielcoch, či na brnenskom veľtrhu IDET. Tatry nechýbali ani na statických a dynamických ukážkach v rámci akcií Dny NATO alebo Bahna.

„Jednou z najdôležitejších udalostí minulého roka v rámci prezentácie značky Tatra a jej dlhej tradície bolo novembrové otvorenie očakávaného nového Múzea nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici a neďalekého výstavného depozitára historického motorového vozňa Slovenská strela. Oba múzejné objekty sa aj so svojimi exponátmi stali reprezentatívnymi stánkami histórie Tatra Trucks a priemyselnej výroby na severe Moravy,“ priblížil Kamil Košťál, marketingový riaditeľ Tatra Trucks. Múzeum patrí Moravskosliezskemu kraju, ktorý k jeho realizácii významne prispel po organizačnej aj finančnej stránke a momentálne ho prevádzkuje prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie Múzeum Novojičínska.

Tatra Trucks je taktiež jednou z tých českých firiem, ktoré sú si plne vedomé svojej spoločenskej úlohy a zodpovednosti. Dokázala to aj minulý rok, keď zadarmo poskytla záchranárskym zložkám vlastné nákladné vozidlá pre odvoz sutiny a odpadu z juhomoravských oblastí zasiahnutých tornádom, Tatrováci zároveň priamo pomohli niekoľkým miestnym rodinám zasiahnutým prírodnou katastrofou. Tatra vyslala aj podporný technický tím s jednotkou HZS ČR, ktorá zasahovala v požiarmi zasiahnutom Grécku.

Vlani pokračoval aj veľmi úspešný projekt Tatra do škôl, ktorý napomáha technickému vzdelávaniu na stredných technických školách vo všetkých krajoch Českej republiky. „V minulom roku poskladali vozidlá Tatra Phoenix, ktoré následne začali slúžiť u krajských organizácií, študenti na stredných školách v Humpolci, Plzni, Novom Bydžove alebo Valašských Kloboukách. Dobrou správou je, že sa projekt Tatra do škôl rozširuje aj na Slovensko, ako prvé sa zapoja školy z Trenčianskeho kraja,“ informovala Natália Linhartová, personálna riaditeľka Tatra Trucks.

debata chyba
Viac na túto tému: #obrana #vozidlá #Tatra