Pohonné hmoty v roku 2022: Benzín bude stáť 1,5 eura a nafta 1,4 eura, tvrdia analytici

Jeden a pol eura. To bola priemerná cena 95-oktánového benzínu na slovenských čerpačkách v novembri. Išlo o vrchol za veľmi dlhý čas. Štyridsaťlitrová nádrž tak stála šoférov bezmála 60 eur. Dobré správy z trhu s ropou pred Vianocami potom priniesli mierne zlacnenie. V najbližších týždňoch sa však očakáva návrat mierneho zdražovania.

09.01.2022 17:09
benzín / tankovanie / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Keďže cena na pumpách sa odvíja najmä od pohybov komodity – čierneho zlata – tak sú závislé od diania na svetových trhoch.

Denníkom Pravda oslovení odborníci tvrdia, že v priebehu celého roka 2022 by sa cena najčastejšie využívaného benzínu mala pohybovať na jeden a pol eure za liter. „Predpokladáme, že ceny benzínu sa budú väčšinu roka držať v okolí 1 eura a 50 centov,“ očakáva ekonóm J&T banky Stanislav Pánis. V prípade nafty očakávajú analytici cenu okolo alebo nad jedno euro a 40 centov.

Koľko stojí liter 95-oktánového benzínu vo vybraných krajinách EÚ (eur za liter)
Krajina S daňami
Slovensko 1,457
Česko 1,445
Maďarsko 1,293
Poľsko 1,256
Rakúsko 1,395
Nemecko 1,718
Francúzsko 1,629
Španielsko 1,479
Slovinsko 1,318
Taliansko 1,723
Priemer EÚ 1,609
   

Pánis tvrdí, že po pandémii dôjde k oživeniu. Následne bude veľký dopyt po rope, no potom nastane problém, keďže veľký záujem nebude mať kto uspokojiť. A to bude mať za následok mierne zdraženie. Ceny ropy pokračovali v piatok v raste, pričom za celý týždeň smerujú k najprudšiemu rastu od polovice decembra. Ceny nahor tlačia v závere týždňa najmä správy o nepokojoch v Kazachstane, ktorý je bohatý na ropu, a o poklese ťažby ropy v Líbyi.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Expert na energetiku Hirman: Gazprom neplní zásobníky plynu, pokles dodávok je bezprecedentný

Nepokoje v stredoázijskom štáte sa začali 2. januára na západe krajiny, a to v dôsledku prudkého zvýšenia cien skvapalneného plynu. Následne prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami.

Zásoby ropy na minime

Navyše, tvrdí Pánis, ponuková strana ropy trpí dlhodobou podinvestovanosťou do nových nálezísk suroviny. „Štatistiky hovoria, že v roku 2021 nové náleziská ropy a plynu klesli na 75-ročné minimá. Okrem toho, že nízke ceny komodity v minulých rokoch nemotivovali firmy k väčším kapitálovým výdavkom do upstreamu, je to aj pre naivnú zelenú politiku západných vlád, ktoré sa obracajú chrbtom k fosílnym palivám. Navyše, stav globálnych zásob ropy je na mimoriadne nízkych úrovniach,“ vymenúva ekonóm dôvody, pre ktoré by sa mali ceny vzácnej komodity držať na vysokých hodnotách.

K miernemu zdražovaniu dôjde aj podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord. „Žiaľ, v najbližších dňoch sa pokles cien skončí a v druhej polovici januára očakávame opätovné zdraženie. Dôvodom je prudké zvýšenie cien ropy na svetových trhoch,“ hovorí. Priemerná cena jeden a pol eura za liter by podľa neho mohla byť pokorená na konci januára. „Celý rok by sa ceny mali udržať na zvýšenej úrovni, vzhľadom na vysokú spotrebu výraznejšie zlacnenie neočakávame,“ predpovedá Tomčiak.

Globálny dopyt po rope rastie a už v druhej polovici roka by mal byť dosiahnutý nový rekord v spotrebe. Zoskupenie OPEC+ pokračuje vo zvyšovaní produkcie, ale zatiaľ sú celosvetové zásoby komodity stále podpriemerné.

Podobný názor zastáva aj Dominik Hapl z Across Private Investments. Podľa neho sa ceny pohonných hmôt budú pohybovať v podobných tendenciách ako v druhej polovici roka 2021.

Hlavný hýbateľ menom geopolitika

Situácia s plynom je ešte komplikovanejšia. Možno ako pri nijakej inej komodite tu zohráva veľkú úlohu geopolitika. Cena zemného plynu v posledných mesiacoch extrémne kolíše. V európskych zásobníkoch je rekordne málo plynu a dodávky sa ešte výrazne nezvýšili.

„Ak by udreli mrazy, tak by mohla cena prudko vyskočiť nahor. I v prípade zemného plynu sa musíme pripraviť a to, že ceny ostanú na vysokej úrovni celý rok. Mierny pokles cien by mohol prísť v druhej polovici roka, keď sa očakáva spustenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2,“ prognózuje analytik Finlord Tomčiak.

„Práve geopolitika v spojení s výkyvmi počasia bude počas najbližších mesiacov ovplyvňovať ceny plynu. Tie od svojich maxím v októbri 2021 klesli o viac ako 40 percent,“ hovorí Hapl. Táto situácia podľa neho naznačuje to, že vrchol plynovej krízy by sme mohli mať za sebou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pohonné hmoty #čerpacie stanice