Bonus 4000 eur zabral, Arrive sa prihlasujú vodiči a vypravenosť spojov stúpa. Milión eur na pokutách pôjde na dopravu zdarma

Podľa Arrivy sa situácia v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom samosprávnom kraji vďaka náborovej kampani zlepšila.

07.01.2022 11:51
SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva... Foto:
Ilustračná fotka.
debata (4)

Spoločnosť Arriva avizuje, že sa jej podarilo získať dostatok vodičov na to, aby od pondelka bolo v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) vypravených vyše 90 percent spojov. Bude to platiť pre celý kraj a aj pre obce Senec či Pezinok, kde bol výpadok spojov v minulosti najhorší.

Ďalšou zmenou bude, že od pondelka sa rušia všetky obchádzkové trasy do priľahlých obcí. Autobusy vtedy pre nedostatok vodičov robili zachádzky do obcí, aby aj tie priľahlé obce boli obslúžené. „Zrýchlené linky tak budú premávať podľa riadnych cestovných poriadkov,“ povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa spoločnosti Petra Helecz.

Zabral náborový bonus

Arriva, ktorá od polky novembra zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v Bratislave a okolí, nedokázala pre nedostatok vodičov zabezpečiť v kraji dostatok spojov. Nových ľudí, ktorí by si sadli za volant, chcela prilákať na náborový bonus vo výške 4000 eur. Ten zrejme zabral a aj preto bude pre ňu jazdiť od pondelka ďalších 30 nových vodičov.

SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva BAX Čítajte viac Dohoda medzi Arrivou a Slovak Lines stroskotala

Nových vodičov získala spoločnosť prevažne zo Slovenska. Sú to vodiči, ktorí jazdili pre bývalého dopravcu Slovak Lines. Vďaka náborovej kampani sa ale pridali aj iní vodiči z celého Slovenska. Keďže Arriva stále nedokáže vypraviť 100 percent všetkých spojov, tak budú pokračovať v kampani na získanie ďalších vodičov. Náborový bonus ale skresali o tisícku na 3000 eur. Finančná motivácia, ktorá platí do konca januára, má prilákať ďalších potrebných vodičov.

SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva BAX Čítajte viac Dohoda medzi Arrivou a Slovak Lines stroskotala

„Momentálne máme 300 vodičov a potrebujeme získať ešte ďalších 50 vodičov na to, aby spoločnosť vedela dlhodobo zabezpečiť stopercentnú obslužnosť spojov, povedala Helecz s tým, že predpokladajú, že do konca marca by vedeli mať naplnený plný stav vodičov.

Kompenzácie a pokuty

Arriva bude taktiež kompenzovať náklady pre obce, ktoré si vo vlastnej réžii zabezpečili pre svojich obyvateľov dopravu. „Pokiaľ si zabezpečili lokálnu alternatívnu dopravu vo forme minibusov či autobusov, tak im preplatíme náklady v stopercentnej výške,“ tvrdí Helecz.

Keďže autobusové spoje nejazdili od polky novembra podľa zmluvy, tak župa si uplatnila zmluvné pokuty. Tie majú byť udeľované do dňa, kedy nebude splnených 95 percent vypravených spojov. Podľa Helecz 95 percentnú vypravenosť spojov dosiahli ešte pred Vianocami a počas sviatkov, kedy autobusová doprava premávala v prázdninovom režime. „V ďalších dňoch tak už nepočítame s uplatňovaním zmluvných pokút,“ dodáva.

Len za prvý mesiac dostala Arriva pokutu za nedostatok spojov vo výške 930 tisíc eur. Tie sa rozhodol župan Juraj Droba (SaS) použiť ako kompenzáciu pre cestujúcich, ktorí tak môžu využívať prímestskú dopravu v bratislavskom kraji celý január bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #autobusová doprava #Arriva