Slovensko malo v novembri rekordný dovoz, prekonal aj predpandemické čísla

Export aj import Slovenska v novembri 2021 vzrástli o viac než desať percent, výraznejšie prekonali aj predpademický november 2019. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad. Hodnota vyvezeného tovaru bola po marci 2021 druhá najvyššia v histórii. Rekordný bol aj import, ktorý prvýkrát od roku 1993 prekročil hranicu ôsmich miliárd eur.

07.01.2022 10:17
doprava, loď, kontajner, obchod Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Zo Slovenska sa v novembri 2021 vyviezol tovar v celkovej hodnote 8,4 miliardy eur, pri medziročnom raste o 10,5 %. Po dvoch mesiacoch medziročného poklesu sa tak export opäť zvýšil. Aktuálna nominálna hodnota vývozu bola zároveň o viac ako 14 % vyššia ako v predpandemickom období (v novembri 2019).

Celkový dovoz tovaru súčasne vzrástol o 14,2 % na 8,4 miliardy eur. Medziročný rast pokračoval už desiaty mesiac v rade a hodnota dovezeného tovaru tak bola v novembri 2021 najvyššia v ére samostatného Slovenska. V porovnaní s obdobím pred pandémiou bol import vyšší o 16,5 %. Dynamickejší rast dovozu spôsobil, že saldo zahraničného obchodu sa po mesiaci opäť dostalo do mierneho mínusu na úrovni 23,1 milióna eur. V rovnakom období minulého roka bolo saldo aktívne v objeme 229 miliónov eur.

Priaznivý vývoj slovenského exportu v novembri ovplyvnil najmä rast vývozu triedy „trhové výrobky“, kam patria produkty viacerých priemyselných odvetví, ako sú spracovanie kovov, hutníctvo, gumárstvo a podobne. Medziročne bol vyšší o 45,3 % a zároveň takmer o 41 % prekročil aj hodnoty pred pandémiou.

reportaz zalohovanie 3 Čítajte viac Najväčšia zmena v obchodoch nastane už o pár dní. Akú sú najčastejšie mýty o zálohovaní

Naopak, najobchodovanejšia trieda „stroje a prepravné zariadenia“, kam patrí aj vývoz automobilov, sa už štvrtý mesiac nedotiahla na hodnoty z predchádzajúceho roka. „Novembrové zaostávanie je však najmiernejšie, len o necelé jedno percento,“ poznamenali štatistici.
Čo sa týka importu, rástol takmer vo všetkých triedach medziročne od 0,5 % po 114,4 %. Hodnoty vyššie ako pred pandémiou vykázalo všetkých desať tried.

Najvyšší nárast zaznamenala trieda „minerálne palivá“, medzi ktoré patrí napríklad dovoz zemného plynu, ropy a elektrickej energie. Dovoz minerálnych palív mal aktuálne takmer dvojnásobne vyššiu hodnotu ako v rovnakom období pred pandémiou, čo súvisí pravdepodobne s vyššou cenou týchto komodít.

Za január až november 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka zvýšil celkový vývoz tovaru o 16 % na 80,6 miliardy eur a celkový dovoz o 18,7 % na 78,7 miliardy eur. Obe zložky boli aj nad úrovňou rovnakého obdobia roku 2019.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #export #import