Schránková firma z garzónky zneužila dotácie na tisíce falošných brigád

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVAR) SR podáva trestné oznámenie v súvislosti podozrením zo spáchania subvenčného podvodu pri čerpaní pandemickej pomoci firmou Brigádnici. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ ústredia práce Karol Zimmer.

20.12.2021 13:55
dievča, predavačka, brigáda, supermarket,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Na túto firmu upozornila Transparency International Slovensko (TIS). Šéf UPSVAR sa im za to poďakoval.

„Mohli nás upozorniť len vďaka tomu, že s nimi zdieľame informácie. Sme otvorení a snažíme sa, aby kontrola čerpania prvej pomoci bola čo najotvorenejšia a čo najširšia," povedal Zimmer. Spoločnosť Brigádnici podľa neho ešte donedávna vykazovala hospodársku činnosť. „Bola to firma, ktorá mala miliónové obraty a vykazovala hospodársku činnosť ešte aj pri podpise zmluvy," dodal.

VIDEO: Krajniak a Zimmer o schránkovej firme.
Video

TIS odhalila schránkovú firmu, ktorá prijala 3,44 milióna eur z ministerstva práce, čo ju radí medzi najväčších príjemcov pandemickej pomoci. Ako ďalej uviedla TIS na sociálnej sieti, firma Brigádnici je registrovaná na adrese malej garsónky v blízkosti Prezidentského paláca a v súčasnosti prepísaná na bieleho koňa z Česka.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak o dotáciách pre schránky: Podozrivé osoby už na úrade v Pezinku nepracujú

„Ústredie práce uverilo, že sprostredkúva tisíce zamestnancov na úrovni najväčších slovenských personálnych agentúr, aj keď ju v branži nikto nepozná, oficiálne nemá ani jedinú kanceláriu a nepodarilo sa nám nájsť žiaden jej inzerát," uviedla TIS.

Státisíce na účet Brigádnikov začali podľa TIS opakovane plynúť po tom, ako zmluvu so štátom vlani v jej mene podpísal viackrát stíhaný podnikateľ Peter Puškár, ktorý sa predtým premenoval na Tonyho Teslu a odsťahoval do susedného Rakúska.

19 debata chyba