Pokračovanie článku: Slovensko zasiahlo rekordné zdražovanie. Ceny vyskočili na 17-ročný vrchol

Roztočí sa inflačná špirála?

Najzávažnejšou otázkou, ktorou si lámu hlavu ekonómovia aj banky, ostáva, čo sa bude diať ďalej. Aj keď podľa ECB prevláda argument, že mnohé faktory, ktoré poháňajú infláciu, sú prechodné, neutícha ani strach z roztáčajúcej sa inflačnej špirály. To by znamenalo efekt začarovaného kruhu, ktorý nastáva, keď inflácia vyvoláva tlak na rast miezd. Vyššie platy si budú chcieť vypýtať zamestnanci, aby si vykompenzovali vyššie ceny. Rast miezd by pridal peniaze do obehu a následne spôsobil ďalší rast inflácie. Prečo? Pretože zvýšenie platov znamená pre podniky rast nákladov, čo by sa premietlo do zvýšenia ceny svojich tovarov.

Fio banka, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Slovenská banka vydala 10 trendov v roku 2022: Čo sa stane so zdražovaním a kam zamieria úroky?

Aj šéf oddelenia Medzinárodného menového fondu pre Európu Alfred Kammer ešte v novembri v Bruseli uviedol, že rýchlejší rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa zatiaľ nepremietol do ďalšieho zvyšovania platov pre stagnáciu trhu práce.

Zamestnanci a odbory však už v súčasnosti žiadajú zvýšenie platov, aby kompenzovali vyššie životné náklady. Tie tlačia nahor aj samotní zamestnávatelia, pretože trh práce potrebuje ľudí, no zamestnanosť na Slovensku stagnuje. Rast cien tak zostane aj na začiatku roka 2022 veľkou otázkou nielen pre peňaženky ľudí, ale aj pre ekonómov.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko