Chceme pomáhať mestám. Samosprávy potrebujú nové byty a opravy budov ako soľ

Už teraz máme na budúci kalendárny rok zazmluvnené viac ako dve tretiny plánovaného obratu. Zároveň sa ale chceme viac venovať projektom pre municipality, vidíme tam veľký potenciál najmä z Fondu obnovy, hovorí CEO Sytiq Juraj Kotúč.

13.12.2021 00:00
Juraj Kotúč,Sytiq, PR, nepouzivat
Juraj Kotúč, CEO Sytiq

Vo firme Sytiq sa venujete rôznym typom stavieb, či už administratívnych budov, nákupných centier, priemyselných objektov. Čo sú aktuálne vaše hlavné projekty, na ktorých pracujete?

V prvom rade máme rozpracovanú Eurovea City na nábreží Dunaja, čo je aktuálne najväčší projekt na Slovensku. SYTIQ je zhotoviteľom hrubej stavby dvoch významných stavebných objektov v rámci projektu: prvého mrakodrapu v krajine Eurovea Tower a administratívneho centra Pribinova Y. Taktiež staviame v hlavnom meste aj novú rezidenčnú štvrť na Trnávke, Ovocné sady, pre klienta J&T.

Máte aj projekty mimo Bratislavy?

Áno, ďalší projekt bytového domu s názvom Green Avenue staviame v Nitre. Okrem toho riešime viaceré municipálne projekty, ako sociálne byty v Košiciach a v trnavskom samosprávnom kraji, plaváreň v Michalovciach, nedávno sme dokončili projekt obchodného centra Eperia v Prešove.

Veľmi aktuálnou témou pre stavebný sektor je dnes zdražovanie materiálov. Ako to pociťuje Vaša spoločnosť?

Dotýka sa nás to zásadne, najmä pri nových tendroch, prípadne tendroch, ktoré idú cez verejné obstarávanie. Zvyknú totiž trvať pomerne dlho a tak cena, ktorá je v tendri uvedená, pri tomto tempe zdražovania už v čase vyhodnocovania či realizácie vôbec nemusí korešpondovať s pôvodnou kalkuláciou. Niekedy sa takto cenový rozdiel vyšplhá až na sto percent a viac oproti pôvodným nákladom.

A čo projekty, ktoré už máte rozpracované?

Do realizácií, ktoré máme vysúťažené, alebo sme na nich zahájili práce, sa snažíme zazmluvňovať všetky potrebné materiály vopred, ideálne na celú výstavbu, alebo aspoň na čo najväčší čas. V takomto prípade nám priebežné následné zdražovanie prácu až tak nekomplikuje.

Nie sú problémy ani s dodávateľmi?

Dodávatelia nám zatiaľ dodržujú všetky zazmluvnené ceny. Problém však nastáva vtedy, ak sa počas stavby stane, že potrebujeme doplniť materiály naviac. Príkladom je projekt Eurovea City, kedy nárast cien významne cítime aj na kontrakte. Aktuálne preto rokujeme s investorom o tom, aby sa to určitým spôsobom vykompenzovalo.

Zdražujú rôzne typy materiálov, cement, štrk, drevo, oceľ. Čo z toho cítite pri prácach najvýraznejšie?

Rozhodne železo. Pri spomínanom Eurovea City evidujeme až 20 percentný nárast potrebného železa. Staviame tam skelet, takže ostatných používaných materiálov nie je až tak veľa, no železo je kľúčové. Ďalšou položkou sú zatepľovacie systémy, tie tiež išli s cenami extrémne nahor. Veľkým problémom okrem ceny aj fakt, ktorý so zdražovaním úzko súvisí, teda že sa zhoršila aj dostupnosť.

Ako to ovplyvňuje stavbu a jej cenu, viete to aspoň ilustratívne vyčísliť?

Robili sme si vzorový prepočet na jednej stavbe, ktorú sme v súťaži vyhrali, no napokon sme nepodpísali kontrakt. Jednotlivé materiály zdražovali rôzne, niektoré viac, iné menej, no záverečný účet za projekt by bol o pätinu vyšší, ako počítal pôvodný cenový model. To sa dá aplikovať na väčšinu nových stavieb.

Ako riešite meškanie dodávok materiálov, do akej miery vám to zasahuje do harmonogramu?

Určite to na prácach cítime. Nedostatok materiálov je markantný najmä pri úplne čerstvých projektoch, ktoré by sme radi začali stavať, prakticky je všetko pripravené, no čakáme na dodávky. Napríklad pri zatepľovacích materiáloch nám tovar, ktorý už mešká, potvrdili reálne až na marec. A to sú veci, ktoré boli doteraz dostupné tak, že dnes si ich objednáte a zajtra môžete stavať.

Ako takéto situácie komunikujete s klientami?

Máme aktívne, pravidelné rokovania na koordinačných poradách stavby. Riešime to úpravou harmonogramu, náhradou a realizáciou prác, ktoré sa dajú spraviť skôr. Z globálneho hľadiska to našťastie zatiaľ príliš výrazné nie je, termíny odovzdania stavieb ohrozené nie sú. To je však zatiaľ, v prípade, že sa situácie bude zlepšovať, nie zhoršovať.

Ste teda ohľadom budúcich mesiacov optimistickí? Na aké scenáre sa pripravujete?

Máme taký odhad, alebo predpoklad, hoci s istotou nevieme, či sa naplní. Ide o to, že ceny vystrelili, no sú tak vysoko, že nejaký čas teraz budú už len oscilovať okolo tejto úrovne a zmeny sa budú pohybovať rádovo v jednotkách percent, nie v desiatkach či stovkách percent, ako sme svedkami dnes.

Čo to znamená pre vaše plány v rámci firmy?

Už teraz máme na budúci kalendárny rok zazmluvnené viac ako dve tretiny plánovaného obratu. Z tohto hľadiska sme vo veľmi dobrom stave. Zároveň sa ale aktuálne zúčastňujeme aj mnohých súkromných tendrov, kde súťaž ešte prebieha. Sú to rôzne veľké projekty, najmä v Bratislave, ale aj v Žiline a v Česku.

Akým typom stavieb sa plánujete venovať najviac?

Pozemné stavby ako také. To znamená od bytov až po obchodné centrá, či kancelárske priestory. Najsilnejšie sú určite byty. Potom samozrejme chceme ďalej riešiť aj projekty vypisované municipalitami, ako sú rekonštrukcie verejných priestorov, nemocníc, športových štadiónov, výstavby sociálnych bytov. Týchto verejných súťaží je však vypisovaných pomerne málo. Štát robí súťaží úplné minimum, zvyšok skôr mestá, kde vidíme potenciál aj na budúci rok. Z Fondu obnovy by totiž Slovensko malo dostať prostriedky na realizáciu mnohých projektov, ktoré tieto samosprávy v regiónoch často potrebujú ako soľ.

Viete aj v takýchto súťažiach reflektovať prípadné zdražovanie?

Samozrejme, to sa stáva už aj dnes. V praxi to funguje tak, že tendre, ktoré boli vypísané dávnejšie a nepodarilo sa ich zazmluvniť, museli verejní investori zrušiť a vypísať nový, v novej cenovej relácii, ktorá lepšie zodpovedá trhu. A keďže my počítame, že cena komodít už nebude až tak výrazne rásť, budeme sa aj my do týchto súťaží zapájať.

Juraj Kotúč, CEO Sytiq
Juraj Kotúč, CEO Sytiq, PR, nepouzivat Juraj Kotúč, CEO Sytiq

Ing. Juraj Kotúč, CEO Sytiq

V spoločnosti pôsobí od roku 2020 a je zodpovedný za riadenie spoločnosti a za ostatné vedúce pozície, dosahovanie stanovených cieľov a komunikáciu s akcionármi. Predtým zastával funkciu generálneho riaditeľa a člena predstavenstva firmy PSJ Hydrotranzit a.s., kde pôsobil dokopy 17 rokov. Spoločnosť SYTIQ a.s. vznikla v marci 2019 ako výsledok spojenia ľudí, ktorí v stavebnom biznise úspešne dlhodobo pôsobia. Manažéri z viacerých stavebných firiem, spolu s odborníkmi na prípravu a realizáciu pozemných, líniových a technologických stavieb sa spojili a vytvorili novú stavebnú spoločnosť, ktorá sa rýchlo etablovala na stavebnom trhu na Slovensku aj v Českej republike. Spoločnosť realizuje výstavbu pozemných aj technologických stavieb. V oblasti pozemného staviteľstva realizuje výstavbu administratívnych projektov, nákupných centier, priemyselných projektov – výrobných a skladových hál. V oblasti technologického staviteľstva realizuje projekty súvisiace s distribúciou a skladovaním plynu, ropy a produktov na báze uhľovodíkov, ďalej projekty spojené s energetikou, hlavne ide o výrobu a distribúciu el. energie, ako aj projekty súvisiace s vodnými dielami a ich údržbou. Medzi najvýznamnejšie stavby z jej portfólia patria Ovocné sady a Eurovea v Bratislave, Eperia Shopping park v Prešove, Green Avenue v Nitre, domovy sociálnych služieb v Košiciach a v Trnavskom Kraji.

chyba