Slováci zelené investície poznajú, no málo do nich investujú. Správcovia aktív tlačia na firmy, aby boli zodpovedné

Aký vzťah majú slovenskí investori k zodpovednému investovaniu, aký produkt volia, koľko ich má znalosti a aké sú. Na tieto otázky týkajúce sa SRI (Social Responsible Investing) investovania a konceptu ESG (Environmental Social Governance) odpovedá prieskum spoločnosti Amundi CR Asset Management, ktorý sa zameral na slovenskú populáciu investorov.

10.12.2021 18:50
evisions, pr nepouzivat Foto:
Ilustračná fotka
debata

Slováci Social Responsible Investing (SRI) poznajú, ale reálne do neho investujú zatiaľ sporadicky. Podľa prieskumu „6 z 10 občanov Slovenskej republiky pravidelne investuje alebo sporí. Avšak ešte pred niekoľkými rokmi nebolo pre slovenských klientov kritérium „zodpovedného investovania“ prakticky vôbec dôležité,“ tvrdí Miroslav Ovčarik, Country manager Amundi v SR.

Milan Krajniak Čítajte viac Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

Aktuálne už dve tretiny Slovákov majú zo SRI investovania dobrý dojem. Z výskumu vyplýva, že 28 percent opýtaných má aspoň približnú predstavu o SRI , 42 percent tuší, čo je Responsible Investing (RI). Reálni investori, ktorí majú nejaký finančný produkt a ktorí si SRI, alebo ESG spájajú so zodpovedným investovaním tvoria už však menšiu časť – 18 percent. So svojom investičnou stratégiou je spokojných približne 75 percent.

zväčšiť Znalosť termínov udržateľného investovania Foto: Amundi
znalost terminov udrzatelneho investovania Znalosť termínov udržateľného investovania

K investovaniu do RI fondov najviac respondentov motivuje odporúčanie od známych, výkonnosť fondov a jeho povesť. Prieskum hovorí, že značka fondu má podľa 44 percent opýtaných vplyv na jeho celkovú dôveryhodnosť. Zodpovedné fondy sú vnímané skôr ako dlhodobé, predovšetkým z hľadiska výkonnosti a návratnosti investície. Podľa štvrtiny respondentov sú fondy tiež viac rizikové. Slovákov o SRI investovaní informujú najmä na internete, tak hovorí prieskum.

Milan Krajniak Čítajte viac Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

Vnímanie atribútov SRI a ESG investícií pre 55 percent opýtaných je zohľadnenie ESG kritérií dôležité pri voľbe investičného produktu. Podľa informácií z prieskumu investori vnímajú ako cieľ najviac fakt, že môžu zhodnotiť svoje financie a urobia niečo prospešné pre planétu. Čo sa týka jednotlivých skratiek/zložiek, na prvé miesto dávajú respondenti E – životné prostredie, na druhé S – sociálne aspekty a nasleduje G – správa a riadenie spoločnosti. Segmenty, ktoré by investori chceli vylúčiť zo stratégie svojho fondu sú u oboch skupín jednoznačne hazardné hry. Nasleduje pornografia a zbrane. 25 percent opýtaných považuje RI a ESG fondy za menej rizikové, ako fondy bez zodpovedného záväzku. 51 percent respondentov by svoje fondy so zodpovedným záväzkom držalo dlhšie, ako fondy bez neho.

zväčšiť Zhodnocovanie financií Foto: Amundi
zhodnocovanie financii Zhodnocovanie financií

„Na firmy z globálneho akciového indexu, ktoré emitujú približne 25 percent skleníkových plynov, je vyvíjaný tlak, ktorý povedie k ich transformácii alebo zániku. Správca aktív musí v tomto prostredí odvádzať kvalitnú fundamentálnu analýzu a investovať do aktív, ktoré majú najlepší dlhodobý pomer výnos/výkon. Popri tradičných finančných ukazovateľoch musí byť správca aktív schopný zrozumiteľne v číslach reportovať klientom, ako im spracovávaný fond alebo portfólio deklarujúce udržateľnosť vyčerpáva uhlíkový rozpočet oproti portfóliu, ktoré by tento cieľ nemalo,“ tvrdí Petr Šimčák, riaditeľ úseku investícií Amundi CR Asset Management

Závery prieskumu

Na Slovensku sa o SRI, RI a ESG konceptoch vie zatiaľ pomerne málo. 18 percent respondentov však uviedlo, že majú nejaký produkt so sociálnym presahom, čo je pozitívne. K investovaniu do RI fondov klientov najviac povzbudzujú odporúčania od niekoho komu dôverujú, výkonnosť fondu a tiež jeho povesť. Slováci obvykle pre svoje investície využívajú väčšie banky ako napríklad Slovenská sporiteľňa či VÚB banka. Zaujímavosťou je aj fakt, že 6 z 10 Slovákov uvádza, že si pravidelne sporí alebo investuje, uvádzajú výsledky prieskumu.

zväčšiť Pravidelne sporenie alebo investícia Foto: Amundi
pravidelne sporenie alebo investicia Pravidelne sporenie alebo investícia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #amundi #SRI