Nedostatok pracovnej sily pociťuje polovica firiem. Väčšie to riešia zvyšovaním mzdy, menšie preškoľovaním

Popri postupnom návrate do normálu na jar a v lete tohto roka začali podnikatelia častejšie poukazovať na to, že sa im nedarí nájsť potrebnú pracovnú silu. Potvrdil to aj reprezentatívny prieskum ČSOB so spoluprácou s prieskumnou agentúrou Datank, na vzorke 400 podnikov a firiem rôznej veľkosti.

09.12.2021 10:44
Swiss Re, office, kancelária, zaisťovňa, firma,... Foto:
ilustračná fotka
debata (2)

V prieskume deklarovali problém s nájdením zamestnancov takmer každý druhý opýtaný podnikateľ alebo podnikateľka, čo predstavuje 48% percent. Vo väčšej miere sa s týmto problémom stretávali, respektíve stretávajú väčšie podniky, čo je 55 percent firiem s obratom nad 20– tisíc. Spomedzi živnostníkov a mikropodnikov potvrdilo takúto skúsenosť 26 percent opýtaných.

Z pohľadu odvetví nedostatok pracovnej sily zasiahlo najmä odvetvia dopravy a skladovania (až 79% z nich potvrdilo túto skúsenosť), ako aj ubytovania a stravovania (75% zamestnávateľov potvrdilo problém), informuje o tom ČSOB.

zväčšiť Problém s nedostatkom pracovnej sily Foto: ČSOB
Problem s nedostatkom pracovnej sily Problém s nedostatkom pracovnej sily

„Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sa stal problémom aj v iných krajinách, nielen na Slovensku. A týka sa častejšie niektorých vybraných sektorov, nie plošne a logicky, dominujú tie, ktoré sú viac postihnuté pandémiou. Ľudia si hľadajú pracovné miesta menej ohrozené výkyvmi v dôsledku pandemických opatrení. Aj preto je pravdepodobne HORECA sektor jeden z viac zasiahnutých. Samozrejme, opakované sprísňovanie opatrení túto neistotu ešte viac posilňuje,“ uviedol v tejto súvislosti Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB.

robotník Čítajte viac Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

ČSOB vysvetľuje, že veľké a stredné firmy pritom riešia nedostatok pracovnej sily častejšie zvyšovaním miezd (42%), zatiaľ čo tie najmenšie preškoľovaním zamestnancov. V priemere 8 zo sto opýtaných sa tento nedostatok rozhodlo riešiť zahraničnou pracovnou silou.

zväčšiť Riešenie problému s nedostatkom pracovnej sily Foto: ČSOB
riesenie problemu s nedostatkom pracovnej sily Riešenie problému s nedostatkom pracovnej sily

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #mzda #zamestnanci #pracovná sila