Zastupuje Škoda Auto: Museli sme dvihnúť ceny vozidiel, nevylučujeme ich ďalší rast

Zdražovanie sa premietlo aj do ceny nových vozidiel. Zákazník si tak v závislosti od verzie modelu auta priplatí v porovnaní zo začiatkom roka aj niekoľko stoviek eur. Prečo dochádza k zdražovaniu, budú ceny nových áut rásť aj v budúcom roku a mohol by záujemca ušetriť, ak by si auto kúpil hneď? Denník Pravda sa rozprával s PR manažérkou Škoda Auto Slovensko Zuzanou Kubíkovou.

08.12.2021 17:26
Škoda Superb Foto:
Škoda Superb
debata (6)

Nové autá sú podľa cenníkov výrazne drahšie ako na začiatku roka. Čo bolo príčinou tohto zdraženia?

Nachádzame sa v situácii, kedy je inflácia najvyššia za posledných niekoľko rokov, dochádza k výraznému nárastu cien vstupných surovín a energií, v čoho dôsledku musia automobilky čeliť výraznému navýšeniu nákladov.

Navyše je tu legislatívny tlak spôsobený zavádzaním nových predpisov a emisných noriem, čo taktiež vyvolá zvýšené výrobné náklady na ich plnenie. Ten bude okrem inflačného tlaku hlavným dôvodom pre nárast cien u konvenčných áut.

V neposlednom rade sa vo vyšších cenách áut odzrkadľuje aj to, že v súčasnosti sú vozidlá čoraz viac vybavenejšie, pribúdajú nové prvky výbavy, nové technológie v podobe rôznych asistenčných systémov a pod.

Ako na to reaguje spoločnosť?

V ŠKODA AUTO podnikáme tie najlepšie možné protiopatrenia na minimalizáciu dopadov tohto vývoja, okrem iného prostredníctvom zaisťovacích transakcií a dlhodobých zmlúv s našimi dodávateľmi. Zároveň reagujeme zvýšenou nákladovou disciplínou a zavedením rozsiahleho kombinovaného programu na zvyšovanie efektivity. Tieto opatrenia síce znižujú vplyvy zvýšenia cien na našu činnosť, bohužiaľ ich však nemôžu plne kompenzovať. Počas roka sme teda boli nútení upravovať ceny vozidiel a v závislosti od trhových podmienok nemožno úpravu cien vylúčiť aj do budúceho roka. K pohybu cien však prichádza i prechodom na nové generácie modelov, tak ako je tomu napríklad u nášho najnovšieho prírastku modelu Fabia IV. generácie, ktorá prináša zákazníkom množstvo užitočných výbav, vylepšení či vyšší štandard pasívnej ako aj aktívnej bezpečnosti.

Viete presne povedať, ako sa zvýšili ceny najlacnejších verzií modelov áut Octavia a Superb od začiatku roka?

Zvyšovanie cien vozidiel sa s ohľadom na aktuálnu situáciu na svetových trhoch týka celého automobilového priemyslu. V dôsledku navýšenia cien energií a vstupných materiálov na svetových trhoch ako aj v súvislosti s obohatením vozidiel o nové prvky výbavy (napr. virtuálny kokpit v modeli SUPERB) sa za obdobie január až november 2021 cena základnej verzie modelu OCTAVIA zvýšila o 1 170 EUR a základná verzia modelu SUPERB o 2 370 EUR.

Rastú ceny energií, svet zápasí tiež so surovinovou krízou, budú teda ceny nových áut rásť aj v budúcom roku?

Rast cien vozidiel bude závisieť od podmienok na trhu v roku 2022. S ohľadom na spomínanú infláciu, nárast cien vstupných surovín a energií, ako aj legislatívne požiadavky na plnenie nových predpisov a emisných noriem EÚ nie je možné vylúčiť ďalší nárast cien nových áut ani v budúcom roku.

Ak budú ceny nových áut rásť aj v budúcom roku, je lepšie kúpu nového auta nedokladať? Mohol by záujemca výrazne ušetriť keby si kúpil auto hneď?

V kontexte súčasnej situácie vnímame ako výhodu fakt, že ŠKODA AUTO Slovensko poskytuje svojim zákazníkom garanciu ceny a to aj v prípade, že si nevyberú z aktuálnej ponuky skladových vozidiel a radšej uprednostnia konfiguráciu vozidla podľa vlastného výberu s dodaním v priebehu budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Škoda #zdražovanie