ECB banka ohlásila veľkú novinku. Eurobankovkám mení dizajn

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok oznámila, že plánuje zmeniť výzor eurových bankoviek, pričom definitívne rozhodnutie predpokladá v roku 2024. Eurové bankovky sa používajú od roku 2002 a ich výzor tvoria témy „časov a štýlov" so všeobecnými obrazmi okien, vchodov a mostov z rôznych období, ktoré neznázorňujú nijaké konkrétne miesto alebo monument.

06.12.2021 11:36
100 eur, bankovky, peniaze, tlačenie peňazí Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Po dvadsiatich rokoch nadišiel čas na prehodnotenie výzoru našich bankoviek, aby boli bližšie Európanom všetkých vekových kategórií a pôvodu," uviedla vo vyhlásení šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. Konštatovala, že eurové bankovky „sú hmatateľným a viditeľným symbolom, že sme v Európe jednotní, hlavne v časoch krízy, a stále je po nich silný dopyt".

ECB uviedla, že vytvorí skupinu, ktorá bude zhromažďovať názory ľudí z celého kontinentu na možné motívy výzoru budúcich bankoviek. Poradná skupina, v ktorej bude odborník z každej krajiny eurozóny, potom Rade guvernérov ECB predloží užší výber navrhnutých nových motívov.

koronavírus, Wu-chan Čítajte aj Čo nás prekvapí na budúci rok? Banka zverejnila 10 predpovedí pre trhy

ECB sa vyjadrila, že bude chcieť prínos verejnosti k návrhom a potom usporiada súťaž na návrh nových bankoviek a opäť bude konzultovať s verejnosťou. Definitívne rozhodne Rada guvernérov a určí, kedy by sa nové bankovky mohli emitovať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #bankovky