Pokračovanie článku: Čo nás prekvapí na budúci rok? Banka zverejnila 10 predpovedí pre trhy

7. India sa stane nehlasujúcim členom Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC)

Krajiny, závislé na dovoze väčšiny svojich energetických vstupov, budú musieť v rýchlo sa deglobalizujúcom svete preorientovať svoje strategické spojenectvá a zabezpečiť si dlhodobé dodávky energií. Jedna z týchto aliancií by mohla zahŕňať aj Indiu s jej silným technologickým sektorom. Tá sa pripojí k Rade pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) ako nehlasujúci člen, alebo v podobe akejsi zóny voľného obchodu.

Dopad na trh: Indická rupia sa ukáže oveľa odolnejšia ako jej partnerské meny. Temperamentný indický akciový trh sa začiatkom roka 2022 skoriguje s ostatnými akciovými trhmi, ale v porovnaní s minimami v rámci roka ukáže silný výkon.

8. Platforma digitálnych práv založená na NFT naruší Spotify

Hudobníci sú pripravení na zmenu. V súčasnom modeli streamovania hudby si vydavateľstvá a streamovacie platformy nechávajú 75 – 95 percent príjmov. V roku 2022 pomôže muzikantom nová technológia založená na blockchaine získať späť ich spravodlivý podiel na príjmoch odvetvia. Ujme sa služba založená na NFT a začne ponúkať hudbu od významných umelcov – vrátane Katy Perry, The Chainsmokers a Jason Derulo, ktorí nedávno podporili snahu o vytvorenie novej streamovacej platformy založenej na blockchaine. Známi umelci začnú sťahovať svoju hudbu z dnes už „tradičných“ streamovacích platforiem, ktoré sa zrazu ocitnú v smrteľnom ohrození. Investori uvidia možnosti aj v oblasti podcastov, filmov a iných foriem digitalizovateľného obsahu.

Dopad na trh: investori si uvedomia, že budúcnosť Spotify je temná a jej akcie klesnú v roku 2022 o 33%.

9. Nová hypersonická technológia poženie vpred vesmírne preteky a prinesie ďalšiu studenú vojnu

Najnovšie testy hypersonických rakiet vyvolávajú rastúci pocit neistoty, nakoľko konvenčné a jadrové zbrane budú v porovnaní s touto technológiou zastaralé. V roku 2022 sa medzi dominantnými armádami rozbehnú masívne preteky v hypersonickom zbrojení, pretože žiadna krajina nebude chcieť zostať pozadu. Hypersonické zbrane zmenia aj minulú logiku, na ktorej bola postavená studená vojna.

Dopad na trh: Na jednej strane to bude znamenať masívne financovanie spoločností ako Raytheon, ktoré vyvíjajú hypersonickú technológiu s možnosťami presahu do vesmíru. Na strane druhej to prinesie menej peňazí pre spoločnosti, ktoré vyrábajú drahý konvenčný vojenský hardvér.

10. Prelomový medicínsky objav predĺži priemernú dĺžku života o 25 rokov

Kľúčový prelom v biomedicíne prinesie v roku 2022 výhliadky na predĺženie produktívneho veku a priemernej dĺžky života až o 25 rokov. Bude to v podobe liečivého kokteilu, ktorý umožní upraviť procesy na bunkovej úrovni. To podnieti etické, environmentálne a fiškálne krízy epického rozsahu. Predstavte si, že takmer každý sa bude môcť dožiť v priemere 115 rokov a viac. Čo by to znamenalo pre dôchodky, či dokonca pre schopnosť či túžbu odísť do dôchodku? A čo planéta, ktorá nie je nastavená tak, aby poňala ďalšie miliardy ľudí, nehovoriac o tom, či bude dostatok jedla pre všetkých? Potom je tu aj etická otázka, či je humánne nesprístupniť tento liečivý kokteil každému. Ako by si s tým poradil náš hodnotový a politický systémy či planéta?

Upozornenie Saxo Bank: Tieto predpovede nie sú oficiálnymi prognózami trhu Saxo Bank na rok 2022. Sú skôr varovaním pre investorov pred nesprávnym rozložením rizík. Ide o „cvičenie“ s cieľom posúdiť celkový rozsah možností, ktoré môžu teoreticky nastať a ktoré sa môžu javiť relevantné najmä v kontexte tohtoročnej krízy COVID-19.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #analýza #trhy #udalosti