Spišskí strojári zvyšujú zamestnancom mzdy. Neodradila ich ani surovinová kríza a rastúce náklady

Spišský závod Embraco, ktorý je už dva roky súčasťou japonskej korporácie Nidec, zvýši od januára mzdy svojim zamestnancom v priemere o šesť percent.

03.12.2021 15:23
embraco-clanok W Foto:
debata (3)

Ide o výsledok kolektívneho vyjednávania s odborovou organizáciou OZ KOVO. Prevádzka vyrába v tomto roku rekordne najvyššie objemy, no zároveň čelí rekordným nákladom. Podľa generálneho riaditeľa závodu Tomáša Kandru pristúpila spoločnosť k navýšeniu miezd aj napriek nepriaznivej situácii s neustále rastúcimi cenami vstupných materiálov, nákladmi na energie či prepravu tovarov.

Mzdová politika pre rok 2022 predstavuje v závode v Spišskej Novej Vsi komplexný balík navýšení. „Súčasťou je plošné zvýšenie všetkým zamestnancom od januára o 23 eur a ďalšie navýšenia formou mesačnej odmeny za lojalitu. Tá sa podľa počtu odpracovaných rokov v spoločnosti šplhá až do výšky 36 eur mesačne k základnej mzde,“ informovala ďalej agentúru SITA koordinátorka komunikácie spoločnosti Emília Gondeková. Ďalší rast mzdových taríf zamestnanci podľa jej slov pocítia od júla 2022. „V platnosti ostáva aj ročný bonus vo výške 760 eur pre všetkých zamestnancov, mesačná variabilná zložka mzdy až do výšky ôsmich percent podľa výsledkov a ďalšie benefity. Celkové navýšenie miezd pre rok 2022 tak dosahuje priemernú úroveň šesť percent,“ dodala Gondeková. Spoločnosť už podpísala zmluvu aj s predstaviteľmi OZ KOVO.

Kontroly na hraniciach policajt Čítajte viac Štátni a verejní zamestnanci môžu dostať v budúcom roku jednorazovú odmenu 350 eur

Jednou z hlavných zmien v rámci novej mzdovej politiky výrobcu chladiarenských kompresorov je program kariéry operátora. Vďaka zvyšovaniu svojej kvalifikácie budú mať operátori výroby možnosť napredovať a zlepšovať si tak aj mzdové ohodnotenie na základe svojich znalostí a zručností. „Verím, že navýšenie miezd, ktoré sme pre našich ľudí na nasledujúci rok pripravili, pomôže zamestnancom vykompenzovať aj ich rastúce životné náklady," poznamenal Kandra.

Závod spoločnosti pôvodne s názvom Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi otvorili v roku 1999. Brazílskeho výrobcu kompresorov vlastnil a kontroloval americký koncern Whirlpool. Od roku 2019 patrí do skupiny Nidec Global Appliance, ktorá má viac ako 15-tisíc zamestnancov v deviatich krajinách. V prevádzke v Spišsej Novej Vsi pracuje momentálne približne 2 200 zamestnancov. Spoločnosť naďalej naberá ďalších.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odborári #mzdy #Embraco