Koniec po 124 rokoch? Svetoznáma pochúťka zrejme na pultoch obchodov končí

Rakúsky potravinársky producent Salzburg Schokolade, ktorý vyrába obľúbené sladké pochúťky, je v úpadku. Okrem iných sladkostí vyrábala aj Mozartkugeln, čiže Mozartove gule.

01.12.2021 11:00
Mozartové guličky Foto:
debata (12)

Výrobca cukroviniek Salzburg Schokolade so sídlom v Grödigu čelí bankrotu. Konkurzné konanie na firmu sa má začať už dnes na súde v Salzburgu. Dotknutých je podľa nepotvrdených informácií 140 zamestnancov. V jednom z listov vedenia zamestnancom a obchodným partnerom, ktoré má agentúra APA k dispozícii, sa dúfa, že spoločnosť bude môcť pokračovať.

pivo, vyroba, chlap, Čítajte viac Domáce pivo oslobodili od dane. Parlament schválil zmenu zákona

Udrela koronakríza

Firma v minulosti dosahovala kladné hospodárske výsledky, ale pandémia zdá sa bola nad jej sily. Úbytok turistov, málo hromadných podujatí, zatvorené kaviarne či cukrárne. To všetko viedlo k výraznému poklesu predaja. Navyše, cukrárne vo Viedni a Salzburgu boli niekedy aj týždne zatvorené pre nedostatok turistov.

Vedenie firmy sa k radikálnemu kroku vyhlásenie insolvencie rozhodlo aj kvôli výraznému nárastu vstupných nákladov. Vystrelila cena energií, dopravy či základných surovín.

Firma s dlhou históriou

Spoločnosť bola založená v meste Salzburg v roku 1897 pod názvom Rajsigl-Süßwarenfabrik. Prežila dve svetové vojny a v roku 1956 sa úplne presťahovala do Grödigu. Po niekoľkých zmenách vlastníkov patrí od roku 2014 väčšina akcií spoločnosti Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH, pričom malú časť spoločnosti vlastní aj generálny riaditeľ Christian Schügerl.

Salzburská spoločnosť má závod aj v Česku, ktorý sa špecializuje na balenie cukroviniek a potravín a podľa Schügerla sa jej konkurz netýka.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovinky #koronakríza