Aliancia slovenskej gastronómie nepovažuje pomoc vo forme 500-eurových poukážok za adekvátnu

Nerieši totiž aktuálnu situáciu, ktorá je v gastre mimoriadne kritická.

29.11.2021 19:12
reštaurácie, gastro, terasa, Foto: ,
debata (3)

Aliancia slovenskej gastronómie nepovažuje pomoc vo forme 500-eurových poukážok za adekvátnu, nerieši totiž aktuálnu situáciu, ktorá je mimoriadne kritická. „Dávno mali byť spustené schémy pomoci z druhej vlny pandémie, ktoré by prevádzkam pomohli aspoň prežiť, keď už nie normálne podnikať. Návrh Igora Matoviča však absolútne nerieši katastrofický stav sektora, do ktorého ho dohnala samotná vláda,“ vyjadruje nesúhlas prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.

Aliancia preto vyslovene žiada, aby ministerstvo financií pomoc vo forme poukážok neprezentovalo ako formu kompenzácie za tvrdé zákazy obmedzujúce podnikanie gastro prevádzok. Podľa Pavlovského je možné sa o takejto forme pomoci baviť v čase, keď budú gastro prevádzky opäť otvorené a nie v čase okienkového predaja, kedy nie sú schopné ani zarobiť na výplaty zamestnancov.

IMG 20211122 131117 Čítajte viac Reštaurácie a hotelieri o krčahu vody zdarma a Matovičových novinkách: Nižšiu DPH vítame, ostatným zmenám sme otvorení

„Ak chce Igor Matovič gastru naozaj pomôcť, je nevyhnutné ho riadne odškodniť z prostriedkov, ktoré má jeho ministerstvo k dispozícii. Ešte stále totiž žiadna forma pomoci nefunguje, akurát politici o nej vo veľkom rozprávajú. Opakujeme, že potrebujeme minimálne kombináciu Pomoci ++, teda 100-percentné preplácanie miezd zamestnancov, preplácania nájomného a spustenie pomoci pre cestovný ruch z ministerstva dopravy a výstavby. Ich okamžité spustenie a spätné vyplácanie je pre prežitie gastro sektora nevyhnutné,“ apeluje Pavlovský.

Minister financií predstavil minulý týždeň plán, ktorý by mal podľa jeho názoru podporiť nielen zaočkovanosť, ale aj gastro a ubytovacie zariadenia. Riešením je podľa Igora Matoviča 500-eurová poukážka, ktorú si budú môcť v týchto službách uplatniť ľudia vo veku nad 60 rokov výmenou za očkovanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #gastro