Testovanie zamestnancov v automobilkách sa rozbehlo, v tej najväčšej však mešká

Detaily testovania vo firmách boli komunikované s nedostatočným časovým predstihom, upozorňuje Volkswagen Slovakia.

29.11.2021 15:04
Zuzana Čaputová na návšteve Volkswagenu Foto:
Zuzana Čaputová na návšteve Volkswagenu
debata (2)

Volkswagen Slovakia sa na testovanie svojich zamestnancov ešte iba chystá. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová, vzhľadom na to, že detaily testovania vo firmách boli komunikované s nedostatočným časovým predstihom potrebným pre nasadenie OTP režimu v podmienkach spoločnosti ich veľkosti a charakteru, testovanie zamestnancov sa v podniku uskutoční v najbližšom možnom čase.

„Vstup na pracovisko, kde intenzívne pripravujeme v najbližších hodinách testovanie, bol nateraz umožnený všetkým zamestnancom. Z dôvodu organizačnej náročnosti sme vyzývali zamestnancov, aby boli zodpovední a v prípade potreby využili aj verejné testovacie miesta," priblížila situáciu vo fabrike hovorkyňa. Volkswagen pritom aktuálne na Slovensku zamestnáva okolo 11 500 ľudí.

testovanie, koronavírus Čítajte viac Firmy nie sú testovacie centrá, upozorňujú priemyselníci. Zohnať testy je podľa nich problém

Žilinská automobilka

Žilinská Kia reagovala, že funguje v režime OTP na základe príslušných právnych predpisov. „Organizácia testovania si vyžaduje väčšie úsilie nielen na zabezpečenie plynulosti výroby, ale aj na zabezpečenie vhodných podmienok na testovanie," zhodnotil jej hovorca Tomáš Potoček.

Zároveň doplnil, že v rámci vakcinačnej kampane sa v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom v piatok 26. novembra dalo dobrovoľne zaočkovať 133 zamestnancov automobilky. Celkovo už túto možnosť využilo približne 250 ľudí.

Nitrianska automobilka

V nitrianskom Jaguar Land Rover pracuje denne vrátane dodávateľských firiem a kontraktorov približne 6 000 ľudí. V súčasnosti fungujú podľa manažérky pre firemné záležitosti automobilky Miroslavy Remenárovej výrobné prevádzky v štandardnom režime.

„Prípravu na testovanie v závode sme začali už minulý týždeň a zamestnanci dostali podrobné pokyny k novému režimu OTP, ako aj informácie o možnosti očkovania. Hromadné testovanie v závode sa začalo dnes, pre zamestnancov sme pripravili niekoľko testovacích miest, aby mohlo pre nich prebiehať čo najkomfortnejšie," zhrnula Remenárová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #testovanie #OTP