Firmy nie sú testovacie centrá, upozorňujú priemyselníci. Zohnať testy je podľa nich problém

Priemyselné firmy majú pri povinnom testovaní nezaočkovaných a neprekonaných zamestnancov, ktoré od pondelka nariadila vláda, problémy.

29.11.2021 13:17
testovanie, koronavírus Foto: ,
debata (5)

Primárne riešia najmä nedostatok antigénových testov. Okrem toho tvrdia, že testovanie nevedia vykonať.

Firmy nie sú testovacie centrá a testovanie jednoducho nevedia vykonať, píše vo svojom vyhlásení Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD). „Priemyselné podniky sú založené pre to, aby realizovali priemyselnú výrobu a nie testovali zamestnancov. Preto opakovane tvrdíme, že každý by mal robiť to, čo vie,“ tvrdia priemyselníci.

Podľa nich v podniku, do ktorého na pracovnú zmenu nastúpi dvetisíc pracovníkov, nie je možné testovanie zrealizovať operatívne a rýchlo, aby nebola zasiahnutá samotná výroba. „Rovnako tiež upozorňujeme, že chýbajú autorizované osoby. Firmy ich z radov svojich pracovníkov v mnohých prípadoch nedokážu zabezpečiť. Matematika v tomto prípade nepustí,“ dodáva asociácia.

Richard Sulík Čítajte viac Firmy rozbehli povinné testy, lekárne hlásia útok na zásoby. Čo sa od pondelka mení?

Okrem už uvedených zásadných problémov, vznikajú v rámci realizácie testovania vo firmách, ďalšie otázky. Týkajú sa podľa APZD najmä daňového hľadiska. Do dnešného dňa firmy nevedia, či preplácané testy budú tvoriť súčasť mzdy zamestnanca, inak povedané, či budú predstavovať jeho nepeňažný príjem.

Vyriešená nie je ani otázka zdaňovania firiem, ak im od štátu príde platba za vykonané testy. Rovnako podniky nemajú vedomosť, ako budú vykazovať zrealizované testy a aké doklady budú povinné na preukázanie, že testovanie naozaj zrealizovali a v akom množstve.

Východiskom z tejto situácie je podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy opätovný návrat k mobilným odberným miestam, ktoré fungovali aj počas druhej vlny. Vyrieši sa tak problém s nedostatkom testov, nedostatkom kvalifikovaných ľudí a celý proces testovania sa zefektívni.

Režim OTP sa začal U. S. Steel bezproblémovo

Príchody na pracoviská v košických oceliarňach U. S. Steel v rámci režimu OTP boli počas pondelkového striedania zmien bez problémov. „Tí, ktorí neboli zaočkovaní, predložili testy alebo doklady OTP,“ uviedol pre TASR hovorca oceliarní Ján Bača.

„Oceňujeme disciplínu zamestnancov pri nástupe do práce, boli by sme však radi, ak by sa hlavne dvihla zaočkovanosť, tá stále nie je na úrovni, ktorá by zaručovala kolektívnu imunitu. V týchto dňoch máme informáciu o približne 55 percentách zaočkovaných zamestnancov,“ konštatoval hovorca.

Od pondelka môžu vstúpiť na pracovisko zamestnávateľa iba zamestnanci, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19, sú proti ochoreniu zaočkovaní alebo sa môžu preukázať negatívnym testom nie starším ako sedem dní od odberu. Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Kontroly podľa hutníckeho podniku prebiehali na jednotlivých pracoviskách a vykonávali ich priami nadriadení. Nijakým spôsobom to neovplyvnilo výrobu, keďže to robili počas obvyklých bezpečnostných päťminútoviek.

Zamestnanci U. S. Steel mali už počas minulého týždňa k dispozícii vo vstupnom areáli mobilné odberové miesto (MOM). „Prešli ním, samozrejme, aj všetci dodávatelia, ktorí v súčasnosti pracujú napríklad na plánovanej strednej oprave teplej valcovne. V priebehu víkendu sme na našom zamestnávateľskom MOM otestovali takmer 1000 zamestnancov. Predpokladáme, že sa naši zamestnanci dávali otestovať aj na iných odberových miestach,“ doplnil Bača.

Zvolenský Continental avizuje málo testov

Spoločnosť Continental Automotive Systems Slovakia s.r.o. (CASS) vo Zvolene začala svojich zamestnancov testovať na COVID-19 na základe nariadenia, že od dnešného dňa pre nich pri vstupe na pracovisko platí režim OTP. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla personálna riaditeľka spoločnosti Kristína Kavická, v týždni sa musí samotestami otestovať 25 až 30 percent zamestnancov, ktorých sa to týka, teda nie sú očkovaní, ani ochorenie neprekonali.

„Od zamestnancov sme si minulý týždeň vyžiadali informácie o očkovaní, takže sme na to nadviazali a tento týždeň sme začali s testovaním,“ objasnila personalistka s tým, že testami sa predzásobili, ale napriek tomu ich nemajú dostatok a do konca roka nebudú postačovať.

„Používame samotesty, snažíme sa zamestnancov inštruovať, aby si ten test urobili informovane,“ popísala Kavická a dodala, že mali aj niekoľko pozitívne testovaných, pričom títo zamestnanci nemali žiadne príznaky. Vo zvolenskom závode je viac ako polovica z takmer 1 100 zamestnancov zaočkovaných a značná časť vykonáva prácu z domu.

Spoločnosť CASS so sídlom vo Zvolene je súčasťou koncernu Continental. Zameriava sa na výrobu vysoko výkonných brzdových strmeňov pre popredných automobilových výrobcov na celom svete. Závod vo Zvolene začal výrobu vo februári 2006.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel #testovanie