Veľké porovnanie úverových produktov. Kedy a na čom sa dá ušetriť? (+ tabuľky)

Finančný kompas porovnal úverové produkty, ktoré banky na Slovensku aktuálne ponúkajú.

29.11.2021 09:42
podnikanie, žena, práca, úsmev, home office Foto:
Ilustračné foto.
debata

Finančná gramotnosť na Slovensku nie je dobrá, ukazuje tak prieskum agentúry Fokus realizovaný v spolupráci s Nadáciou Partners. Viac ako tretina opýtaných netuší, ako sa pohybujú úroky pri bežných úveroch v bankách, viac ako polovica nevie správne určiť úroky spotrebných úverov a viac ako 80 % nepozná úrokové miery hypoték. Pripraviť si Vianoce na úver rozhodne nie je dobrá cesta, ak ste však počas roka hospodárili zle a nemáte inú možnosť, tu je zopár tipov ako preplatiť čo najmenej.

Finančný kompas porovnal úverové produkty, ktoré banky na Slovensku aktuálne ponúkajú.

Tatra banka, PR, nepouzivat Čítajte viac Tatra banka od februára mení svoj cenník. Deťom ponúka zľavy

Spotrebiteľské úvery

Úrokové sadzby na tomto type úverov sú historicky najnižšie. Banky úroveň preplatenia posunuli tak nízko, že pripomínajú sadzby hypotekárnych úverov okolitých krajín, navyše s bezplatnou možnosťou vyplatiť úver kedykoľvek.

V rámci akciových kampaní, ktoré banky prinášajú môžete naraziť aj na pôžičku s 0% úrokovou sadzbou, tie sme sa rozhodli do nášho porovnania nezaradiť, pretože majú často obmedzenú dobu poskytovania.

Spotrebné úvery sú z časového hľadiska najdostupnejší a často klientom pripomínaný produkt, pri návšteve pobočky, mobilnej aplikácie alebo internet bankingu formou „predschválenej ponuky“. Okrem úrokovej sadzby je dôležité sledovať poplatok za poskytnutie úveru – ten niektoré banky buď majú alebo nemajú.

Foto: Finančnýkompas.sk
spotrebak

Tipy od Finančného kompasu

  • Ak máte vyššiu úrokovú sadzbu ako uvádzame v tabuľke, určite navštívte vašu banku, môže totiž hroziť, že váš úrok je neaktuálny a vznikne tak priestor na prehodnotenie sadzby.
  • 0% úrokovú sadzbu aktuálne ponúka Prima Banka do konca novembra s možnosťou čerpať 3000 eur s dĺžkou splatnosti 8 rokov a Poštová banka na 20 mesiacov do výšky 1000 eur.

Kreditné karty

Vďaka bezpečnej platbe doma aj v zahraničí sa z „kreditky“ stal vyhľadávaný produkt. Zatiaľ čo debetná karta je cestou k vašim peniazom na účte, kreditná karta je úverový produkt, na ktorý je potrebné sa kvalifikovať. Peniaze, ktoré sú označované ako maximálny limit sú peniazmi banky a vy ich zaplatíte až v dátume na to určenom.

Pre kreditné karty platí, že ak peniaze vrátite do 43 až 55 dní (závisí od konkrétnej banky) neplatíte žiaden úrok. Bezúročné obdobie sa v bankách líši aj od typu karty a úverového limitu, na ktorý vám bola vydaná. Úrokové sadzby sú v porovnaní so spotrebnými podstatne vyššie, pripomínajú skôr úroky, ktoré ponúkajú pri pôžičkách nebankové spoločnosti. Vyplatenie, alebo zbavenie sa takejto formy úveru si vyžaduje často jeden až dva mesiace. Zrušenie alebo vyplatenie nie je zo dňa na deň a tým pádom také jednoduché.

Tipy Finančného kompasu

Pri poplatku za kreditnú kartu nemusíte platiť celú sumu, tu je zopár odporúčaní ako viete ušetriť:

  1. Zadarmo, ak celkový objem bezhotovostných transakcií za predchádzajúci mesiac je vyšší ako suma stanovená bankou
  2. V prípade zaúčtovania bezhotovostných platieb vo výške aspoň 500 € v konkrétnom zúčtovacom období bude v danom období uplatnená 100% zľava z poplatku
  3. Prvých 12 mesiacov bez poplatku
  4. V prípade zaúčtovania bezhotovostných platieb vo výške aspoň 250 € v konkrétnom zúčtovacom období bude v danom období uplatnená 100% zľava z poplatku
  5. Vrátenie poplatku ak je celkovo zaplatené: 300 € pri úverovom rámci do 1 000 eur (vrátane),30 % z poskytnutého úverového rámca, pri úverovom rámci vo výške 1 001 až 3 333 eur,1 000 e­ur, pri úverovom rámci od 3 334 eur.
  6. Prvé tri mesiace klient využíva mKreditku bez úroku a bez poplatku za vedenie karty. Vedenie karty zadarmo pri objeme platieb zaúčtovaných v rámci mesiaca vo výške aspoň 75 eur.

Odporúčame si nastaviť limit, aby ste nespotrebovali viac ako ste pôvodne plánovali, najmä s ňou nevyberajte z bankomatu, poplatky sú vysoké.

Povolené prečerpanie

Je podmienené s vedením vášho účtu v banke a rovnako ako spotrebiteľský úver alebo kreditná karta podlieha schvaľovaciemu procesu. Banka vám „kontokorent“ rovnako ako vyššie spomínané úverové produkty môže predschváliť, dokonca aj sama na základe pravidelne prijatých platieb zriadiť. Často predstavuje výšku vašej mzdy, alebo opakujúci sa kredit na účte. Peniaze máte uvedené ako disponibilný zostatok na vašom účte, pričom k úročeniu prichádza od chvíle, kedy tieto peniaze použijete.

Splácanie prebieha tak, že akákoľvek suma, ktorá je pripísaná na bežný účet sa automaticky použije na splatenie povoleného prečerpania a následne je možné úver opäť čerpať. To znamená, že tento úver nie je potrebné splácať pravidelnými mesačnými splátkami. Voliteľné prečerpanie nie je samozrejmosťou v každej banke, niektoré banky s príchodom pandémie stopli možnosť zriadenia povoleného prečerpania.

Tip od Finančného kompasu

Vedenie ani poskytnutie nie je spoplatnené, navyše si správnym používaním viete vytvoriť v očiach banky bonitu, pozor však na disciplínu, aby ste v „mínuse“ neboli dlhšie, ako ste plánovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #peniaze #spotrebný úver