Viceprezident veľkej nemeckej zbrojovky: Na Slovensku možno postavíme fabriku, hľadáme vhodného partnera

Nemecká zbrojárska firma Rheinmetalle je jedným z uchádzačov o megatender za 1,7 miliardy eur za bojové pásové vozidlá. Jej viceprezident Oliver Mittelsdorf hovorí, že so slovenským zbrojným priemyslom pracujú a hľadajú tu partnerov na rozšírenie aktivít.

28.11.2021 14:03
Oliver Mittelsdorf Rheinmetal Foto:
Oliver Mittelsdorf
debata (103)

Ministerstvo obrany vyhlásilo tender za 1,7 miliardy eur na nákup obrnených pásových bojových vozidiel. Jedným z kritérií je zapojenie slovenského obranného priemyslu. Toto kritérium tvorí až štvrtinu celkového hodnotenia ponuky. Ako sa na to pozeráte?

Je to rozumné rozhodnutie. Keď ho porovnám s podmienkami v iných tendroch, napríklad v Česku či Austrálii, je to úplne pochopiteľné rozhodnutie slovenského ministerstva obrany. Zapojenie slovenského priemyslu má ekonomický význam a je potrebné. Dáva to význam aj z logistického hľadiska: čo si vie krajina sama vyrobiť, to nech si aj vyrobí. Súhlasíme s týmto postojom a už teraz pracujeme na nadviazaní spolupráce so slovenskými firmami.

Aké kroky ste podnikli, aby ste uspeli v tendri?

Zúčastnili sme sa medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB 2021 v bratis­lavskej Inchebe, kde sme predviedli našu techniku. Rozprávame sa tiež s potenciálnymi partnermi a nadväzujeme spoluprácu s Akadémiou ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Slovenský tender je pre nás priorita a snažíme sa robiť maximum, aby sme uspeli.

A čo ste zistili o slovenskom priemysle?

Na IDEB sme prišli aj preto, aby sme sa oťukali s našimi potenciálnymi slovenskými partnermi. Jedna vec je sedieť za počítačom a pozerať sa na referencie. No druhá, podstatne dôležitejšia vec je osobne sa stretnúť a porozprávať sa, spoznávať produkty a služby slovenských firiem. V Bratislave sme strávili 3 dni a po celý čas sme sa stretávali so zástupcami vášho priemyslu.

deti, školáci, žiaci, počítače Čítajte viac Obrana daruje deťom 25-ročné vyradené počítače

S akými slovenskými firmami teda chcete nadviazať spoluprácu?

Slovenský priemysel považujeme celkovo za schopný a vidíme možnosti spolupráce s viacerými firmami.

Skúste byť konkrétny. S akými firmami v súčasnosti komunikujete a dohadujete spoluprácu?

V auguste sme nadviazali spoluprácu s CSM Industry, ktorá sídli v Tisovci a do projektu prispeje výrobou zváraných dielov a oceľových konštrukcií. Spolupracujeme tiež s českou firmou Ray Service, ktorá má výrobné sídlo v Žiline a dodáva dôležité káblové zväzky. Minulý mesiac sme sa zasa dohodli s firmou Neways, ktorá nám z Novej Dubnice dodá elektronické komunikačné zariadenia. Celá táto zákazka sa bude realizovať na Slovensku a má hodnotu 1,8 milióna eur. O bližšej spolupráci a podpore zamestnanosti rokujeme aj so štátnymi podnikmi. Možností spolupráce je teda na Slovensku dosť a my ich aktívne vyhľadávame.

S ktorou firmou ste zatiaľ najviac rozvinuli spoluprácu?

Ťažko to takto povedať, našu ponuku predkladáme ako tím.

Diskutovali ste so slovenskými firmami. Čo ste zistili, vie Slovensko vyrábať vyspelú techniku?

Určite, my na Slovensku vidíme veľký výrobný a obchodný potenciál. Miestne firmy dokážeme zapojiť napríklad do výroby kolesových vozidiel 8×8, nákladných vojenských vozidiel alebo do obrnených vozidiel. Maďarsko, váš blízky sused, si nedávno Lynx objednalo, takže do budúcna sa môže črtať výhodná kooperácia Maďarska, Slovenska a Nemecka ako partnerov v rámci NATO.

Keď ste boli na Slovensku, hovorili ste o tendri s ministrom obrany Jaroslavom Naďom?

Áno, s ministrom sme sa stretli. Už v marci tohto roka sme ministerstvu obrany predviedli naše obrnené vozidlo na Záhorí.

Keď ste sa s Naďom stretli, ako ste ho presviedčali o výhodnosti vašej ponuky?

Jednoducho sme mu predviedli Lynx, popísali jeho schopnosti a predstavili jeho technologické a ekonomické prednosti.

Prečo by si malo ministerstvo vybrať vaše vozidlá?

Lynx sme začali vyvíjať v roku 2015, ide teda o úplne nové, moderné a modulárne vozidlo, ktoré pomôže armáde čeliť výzvam po niekoľko nasledujúcich desaťročí.

Ďalším a veľmi dôležitým rozmerom našej ponuky je lokalizácia výroby. V krajinách, do ktorých dodávame svoje vozidlá, spúšťame rozsiahle lokalizačné programy, v rámci ktorých zapájame miestne firmy do výroby a servisu vojenskej techniky. Ako som už spomínal, na Slovensku sme už zopár takýchto spoluprác nadviazali a určite v tom plánujeme pokračovať.

Buďme ešte konkrétnejší. Čo by teda Slovensko získalo, ak by sa ministerstvo obrany rozhodlo pre spoluprácu s Rheinmetallom?

Výhľadovo môžeme na Slovensku postaviť výrobné centrum a v ňom sústrediť aktivity s významnou pridanou hodnotou. Nehovoriac o tom, že nákup vozidiel Lynx by znamenal posilnenie vzájomných vzťahov medzi slovenským a nemeckým priemyslom.

Ste ochotní u nás postaviť fabriku, na čo by slúžila?

Áno. V Maďarsku a Austrálii sme už svoje centrá postavili. Netrváme však na tom, že musí ísť o novú budovu – ak nájdeme partnera s vyhovujúcimi priestormi, mohli by sme svoje aktivity sústrediť do už existujúcich slovenských priemyselných lokalít. Detailne skúmame slovenský trh, aby sme zistili, s kým u vás môžeme robiť biznis.

V takom prípade by ste sa zrejme museli podeliť o vaše know-how so Slovákmi.

S tým určite nemáme žiadny problém, keďže na Slovensku máme už teraz dodávateľov kľúčových komponentov do našich vozidiel.

Susedné Česko nedávno pozastavilo nákup bojových vozidiel s tým, že žiadny uchádzač nepredložil vyhovujúcu ponuku. Neobávate sa podobného scenára na Slovensku?

Samozrejme nás to sklamalo a uvítali by sme detailnejšiu debatu s českým ministerstvom obrany o tomto tendri, ale aj o ďalších témach. Zo zákonných dôvodov však zatiaľ nemôžem rozhodnutie Česka podrobnejšie komentovať.

Oliver Mittelsdorf

Oliver Mittelsdorf je súčasťou spoločnosti Rheinmetall od roku 2004, keď ukončil svoju dvanásťročnú vojenskú kariéru dôstojníka protivzdušnej obrany v nemeckom Bundeswehri. V nemeckom koncerne pôsobí na pozícii viceprezidenta pre predaj pásových vozidiel a vežových systémov.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #zbrane #obrana #zbrojenie