Anketa: Ako sú lekárne pripravené na testovanie zamestnancov a kde sú antigény najlacnejšie?

Testovanie na pracovisku musia zabezpečiť zamestnávatelia. Tí si musia nakúpiť testy na vlastné náklady, štát ich preplatí až dodatočne. Reagujú aj lekárne - firmy si objednávajú stovky až tisícky testov. Ceny sa pohybujú od 4 do 10 eur, niektorí predajcovia ponúkajú aj zľavy.

27.11.2021 15:17
lekáreň, lieky Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

V manuáli, ktorý v piatok popoludní zverejnilo ministerstvo hospodárstva, sa píše, že každý zamestnávateľ má od pondelka povinnosť vpustiť na pracovisko len tých ľudí, ktorí sú očkovaní, testovaní alebo prekonali Covid-19. Zároveň musia umožniť bezplatný samotest pre neočkovaných aj priamo na mieste.

Antigénové samotesty sú dostupné v lekárňach, v iných obchodných spoločnostiach alebo pri množstvách nad tisíc kusov priamo u distribútora liekov, ktorým je podľa manuálu ministerstva spoločnosť Unipharma.

Juraj Droba Čítajte viac Tretina spojov stále nechodí, ultimátum od Drobu je na konci. Arriva naháňa vodičov na Ukrajine a v Uzbekistane

Slovenských lekární sme sa pýtali, ako sú pripravení?

Unipharma

Michal Tuma, člen predstavenstva

Spoločnosť Unipharma – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť prisľúbila ministerstvu hospodárstva (MH) a ministerstvu zdravotníctva, že spraví všetky potrebné kroky pre zabezpečenie dostatočného množstva antigénových testov a ich distribúciu do lekární, pričom po dohode s MH za účelom zjednodušenia procesu vybavujeme aj priame dodávky najmä pre veľkých zamestnávateľov s počtom zamestnancov nad 250. Samozrejme aktívne pracujeme na tom, aby sme vedeli pokryť potreby stredných a malých zamestnávateľov.

Na základe komunikácie so zástupcom výrobcu bolo na Slovensko dovezené dostatočné množstvo testov, ktoré bude postupne dopĺňané a uvoľňované na trh.

Predpokladáme, že v najbližšej dobe trh na Slovensku zaplaví veľké množstvo testov od renomovaných a overených výrobcov až po neznáme firmy s testami neznámeho pôvodu. V Unipharme dbáme na to, aby sme zabezpečili pre našich odberateľov testy najvyššej kvality, s adekvátnym, nezávislými klinickým skúšaním a certifikátmi. Zároveň garantujeme, že aj s týmito testami najvyššej kvality budeme vedieť zabezpečiť cenu pre pacienta alebo zamestnávateľa do 5 Eur s DPH vrátane dopravy, čo je limit stanovený Ministerstvom hospodárstva.

Mojalekáreň.sk

Romana Žatecká, hovorkyňa

Už niekoľko dní je naša komunikácia s firmami podstatne aktívnejšia, ako bola doteraz. Snažíme sa im vyhovieť, pokiaľ majú dopyt väčší, ako sme schopní im zo skladových zásob poslať, objednávame, takže sme v nadštandardnom kontakte.

Dopyt po testoch tak obrovsky vzrástol, že počas jedného dňa predáme to, čo sme doteraz predali za 2 týždne. Stále máme na MojaLekáreň.skan­tigény v ponuke, ale miznú nám pred očami. Tento týždeň je pokiaľ ide o dopyt po testoch extrémny, takže teraz práve finišujeme na ďalšom závoze skladu, aby sme mohli uspokojiť dopyt zákazníkov – jednotlivcov aj firiem po testoch. Začiatkom budúceho týždňa doplníme zásoby.

Až naskladníme, tak testy sa budú pohybovať okolo 4 Eur. Pri väčšom odbere budeme samozrejme firmám ponúkať zľavy.

Dr. Max

Peter Sedláček, hovorca

Oslovili nás viaceré spoločnosti, ktoré si objednávajú certifikované antigénové testy v rozmedzí 500 až 1 000 kusov, v ojedinelých prípadoch je dopyt aj vyšší. Požiadavky všetkých spoločností riešime štandardnou obchodnou cestou, presne tak, ako je tomu pri akomkoľvek inom sortimente v našom portfóliu.

Skladové zásoby certifikovaných antigénových samotestov dnes rátame v rádovo desiatkach tisíc kusov. Násobne väčší objem máme zakontrahovaný v dodávateľskom reťazci. Skladové zásoby dopĺňame na základe dopytu, ktorý aktualizujeme na dennej báze. Vďaka tomu vieme reagovať na potreby trhu veľmi flexibilne.

V rámci B2B rokovaní pristupujeme ku každej spoločnosti individuálne. Konečná jednotková cena sa tak môže v jednotlivých prípadoch líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako napríklad požadovaného množstva tovaru, nákladov na logistiku či iných špecifických požiadaviek obchodného partnera.

Lekáreň Lieky24 v Brezne

Tomáš Srnka, konateľ

Firmy s nami komunikujú elektronicky, telefonicky a osobne. Množstvá testov sa pohybujú od 10 po 200–300 ks.

Zásoby dopĺňame priebežne, nerobíme si veľkú zásobu kvôli nepredvídateľnje situácii na trhu aj v spoločnosti. Problém s distribúciou predpokladáme krátkodobý kvôli terajšiemu zvýšenému dopytu, ale situácia sa určite upokojí.

Ceny sa pohybujú v priemere od 5 do 7 eur. Zľavy neponúkame.

Pilulka.sk

Ľuboš Baran, člen predstavenstva

Snažíme sa čo najviac spoločnostiam vyhovieť. Niektorí si rovno objednajú cez web, iní komunikujú individuálne. Snažíme sa všetkým odpovedať a vyhovieť ich požiadavkám.

Zásoby sa nám za posledný týždeň výrazne znížili. Stále sme ale schopní operatívne testy doplniť podľa požiadaviek zákazníkov. Sme nakontaktovaní na niekoľkých dodávateľov a vieme tak takmer vždy poskytnúť alternatívu v podobe testov inej značky za podobnú cenu.

Ceny testov sa pohybujú v rozmedzí od 5 € do 10 € za test. Záleží od množstva, ktoré zákazník dopytuje. Vo všeobecnosti platí, čím viac kusové balenie, tým nižšia je jednotková cena za test.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #testovanie #povinné testy #antigény