Komora daňových poradcov k reforme: Matovičovi ponúkame odbornú pomoc

Slovenská komora daňových poradcov zhodnotila všetky časti reformy ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Vítame avizované zjednodušenie daňového systému, v krátkom čase však ide o značné množstvo zásadných zmien, na čo nemusíme byť technicky pripravení, odkazujú poradcovia.

23.11.2021 16:28
Igor Matovič predstavuje daňovo-odvodovú reformu. Foto:
Igor Matovič predstavuje daňovo-odvodovú reformu.
debata (5)

Komora v spoločnom stanovisku uvádza, že víta avizované zjednodušenie daňového systému. Pri fyzických osobách ide o zavedenie výberu len jednej dane a jedného odvodu. U právnických osôb isté zjednodušenie vidí v tzv. skupinovom zdaňovaní pre spoločnosti rovnakých majiteľov.

„V praxi to znamená, že skupinám spoločností by odpadla povinnosť zaoberať sa transferovým oceňovaním pri transakciách medzi slovenskými členmi tejto skupiny. To by im prinieslo nielen časové, ale aj finančné úspory,“ uviedol Jozef Danis, prezident Slovenskej komory daňových poradcov.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič predstavil 4. časť revolúcie: Živnostníkov čakajú vyššie dane

Pozitívne vnímajú taktiež zníženie efektívneho daňového zaťaženia, ktoré sa má dosiahnuť kombináciou dvoch faktorov. Prvým je zníženie sadzby dane z príjmov, napríklad pri právnických osobách zo súčasných 21% na 19%. Druhým faktorom má byť možnosť rýchlejšieho uplatnenia výdavkov formou flexibilných odpisov až do výšky 50% základu dane. Daňové zaťaženie zníži taktiež možnosť započítavania ziskov a strát v rámci skupiny, a to vďaka už vyššie uvedenému skupinovému zdaňovaniu.

Naopak, v Slovenskej komore daňových poradcov majú určitú obavu z aplikovania všetkých avizovaných zmien v rámci reformy do praxe. „V pomerne krátkom čase ide o značné množstvo zásadných zmien v našom daňovo-odvodovom systéme, na čo nemusíme byť v dostatočnej miere pripravení napríklad v otázke technického zabezpečenia a podobne,“ vysvetlil Jozef Danis.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma #Matovičova reforma