Pokračovanie článku: Reštaurácie a hotelieri o krčahu vody zdarma a Matovičových novinkách: Nižšiu DPH vítame, ostatným zmenám sme otvorení

Viliam Pavlovský, Aliancia slovenskej gastronómie

Navrhované riešenie daňovo-odvodovej reformy pre gastro sektor vnímame ako vynikajúce riešenie, hlavne z pohľadu 10 % sadzby DPH. Toto riešenie bude nielen silným po-covidovým nástrojom na naštartovanie celého gastro sektora, ale aj významnou systémovou zmenou, po ktorej gastro volá už roky. Veríme, že zavedenie tohto riešenia podporia všetky koaličné aj opozičné strany tak, aby mohlo vojsť do platnosti už od 1. 1. 2022. Ohľadom všetkých ostatných detailov sa budú viesť ešte odborné debaty tak, aby podmienky zavedenia zníženej sadzby DPH boli zdravým kompromisom pre všetky zainteresované strany.

Jedným dychom však dodávame, že toto riešenie nie je východiskom z aktuálnej situácie, kedy gastro sektor totálne kolabuje. Ak vláda okamžite nezapne aspoň pomocné schémy z 2. vlny pandémie, tak sektor, ktorý zamestnáva desiatky tisíc ľudí, nebude na Slovensku existovať. Zapnutie schém pomoci z 2. vlny pandémie je jediný spôsob, ako zabrániť exekúciám gastro prevádzok a nastaviť súčasné podmienky tak, aby prevádzky boli schopné prežiť a po skončení tretej vlny svoj biznis znovu naštartovať. Nebudeme si klamať, prevádzky aktuálne čelia existenčným problémom bez adekvátnej pomoci zo strany štátu, preto mnohé túto zásadnú systémovú zmenu týkajúcu sa zníženej sadzby DPH ani nemusia dožiť.

Po 1,5 roku vyjednávania a bojovania o zníženú sadzbu DPH si osobne myslím, že veci, ktoré si pán minister dal ako podmienky na oplátku, sú veľmi prijateľné. Predsa len sa bavíme o výpadku v štátnom rozpočte vo výške cca 40 mil Eur. Odborná, ale i laická verejnosť týmto podmienkam venuje zbytočne veľa energie, oveľa viac, než samotnému benefitu, ktorým je znížená sadzba DPH. Môžem ale sľúbiť, že sa budeme snažiť o konštruktívne a odborné debaty s cieľom nastaviť podmienky čo najviac znesiteľné a akceptovateľné pre všetky strany.

zcrsr, marek harbulak, zvaz cestovneho ruchu Čítajte viac Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Ján Laš, Zachráňme gastro!

Voľné zoskupenie viac ako 700 reštaurácií Zachráňme gastro! víta návrh zníženie DPH pre reštaurácie a dodáva: „DPH treba znížiť čo najskôr!“ Dúfa, že sa táto vec nestane predmetom mesiace a mesiace dlhých medzirezortných bojov. ZG! prosí všetkých politikov, z opozície i koalície, aby urobili všetko preto, aby ťažko skúšanému sektoru pomohli v parlamente, čo najskôr.

„Samozrejme, výhodu ponúkaného znižovania DPH môžu ovplyvniť detaily pridružených „podmienok“, no z toho, čo sme počuli, pre nás nie je nič absolútne nepriechodné. Veríme, že ministerstvo financií bude o týchto detailoch rokovať aj s našimi zástupcami,“ skonštatoval Ján Laš zo Zachráňme gastro!

Zachráňme gastro! súhlasí s ministrom financií, že pomoc musí prísť hneď, či z ministerstva hospodárstva, či dopravy, či práce. O polroka už môže byť neskoro! Pripomína, že na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali, bez akéhokoľvek podielu ich viny, schválenú pomoc z ministerstva dopravy za marec 2020 (áno, 2020!). O pomoci s nájomným (hoc ako bolo zle koncipovaná) dnes už nikto nehovorí. A hoci tretia vlna je tu, ministerstvo dopravy stále nevypísalo nové schémy pomoci. Ministerstvo práce prepláca im malú časť vyšších miezd, čím trestá najmä tých, kto počas celého podnikania v reštauračnom sektore vyplácali svojim ľuďom riadne, plné mzdy nad národným priemerom. Aj tak slabá pomoc k reštauráciám dnes prichádza s absurdnými omeškaniami, alebo vôbec.

Férovo znížená DPH dokáže tieto pomoci plnohodnotne nahradiť. Samozrejme, až odo dňa jej zavedenia.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma