Pokračovanie článku: Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Na tlačovke zatiaľ nepadlo nič o detailoch, ako by to malo fungovať. Ako by ste si to v praxi vedeli predstaviť vy?

Či už by to bol priamy príspevok ľuďom na účty, čo sa asi nestane, aj v iných formách by to znamenalo, že prevádzky rekreácie či gastra by sa o túto sumu mohli takpovediac “pobiť” svojou ponukou, čo by sektor nielen podporilo, ale aj pomohlo k skvalitneniu samotných služieb.

Igor Matovič Čítajte viac Gastrosektor víta návrh na zníženie DPH pre reštaurácie. Treba konať rýchlo, tvrdia podnikatelia

Štát dnes ponúka zamestnancom príspevok na rekreáciu vo forme poukazov, je to niečo podobné, v zmysle konkrétneho bonusu na slovenské služby. Aké máte doteraz skúsenosti s nimi, pomáhajú podnikom?

Rekreačný príspevok sa rozbehol najmä v roku 2019 pred pandémiou. Časť ľudí ho využila aj v roku 2020, hoci menej. Netreba však zabúdať, že tieto dovolenkové poukazy sú financované z dvoch, prakticky z troch strán – polovicu platí zamestnanec, polovicu dopláca zamestnávateľ a štát, ktorý síce priamo neprispieva, no časť, ktorú dopláca zamestnávateľ, nie je predmetom daní a odvodov, čiže štát sa v prospech opatrenia určitého príjmu vzdáva. V navrhovanom opatrení chýba aj spresnenie, či pôjde o čistú sumu, alebo bude podliehať zrážkovej dani či poplatkom. Každopádne ak sa to schváli, pomôže to naštartovať hotely i reštaurácie.

Ako má fungovať rekreačný a gastro bonus

  • pre každého občana SR nad 60 rokov
  • ktorý sa od 1.7. do 12.12.21 zaočkuje
  • počas čerpania služby bude plne zaočkovaný (2. resp. 3. dávkou vakcíny)
  • poukaz bude prenosný aj na iné osoby
  • uplatniteľný počas celého roka 2022

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #hotely #daňová reforma #gastro #daňová revolúcia #HORECA