Pokračovanie článku: Po dreve, železe a energiách dražie ďalší stavebný materiál. Cement zasiahla takisto surovinová kríza

Ekologizácia zdvihne ceny ešte vyššie

Výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu Pavla Mackovič hovorí, že ekologické záväzky, ktoré prijala EÚ v rámci programu Fit for 55, budú mať zásadný vplyv na nákladovosť výroby cementu.

„Prechod na výrobu nízkouhlíkových cementov, výroba zo zelenej energie a celkovo dekarbonizácia celého priemyslu bude finančne nákladný proces, a to aj napriek očakávanej pomoci z rôznych podporných fondov,“ vysvetľuje Mackovič. Podľa neho cement nie je komodita, ktorá zvyšuje svoje ceny skokovo, ale z uvedených dôvodov bude jeho cena pravdepodobne postupne rásť.

Na druhej strane Kebísek upozorňuje tiež na to, že narazili na limit optimalizácie výroby. Čo to v praxi znamená? Podľa Kebíseka tlak na ekologizáciu priemyslu v minulosti viedol k výrazne nižším priemyselným emisiám a nútil podniky efektívne investovať do stále novších vyvíjajúcich sa technológií v snahe znižovať emisnú stopu. Emisie z technologického procesu sa znížili a v súčasnosti tak neexistujú nové technológie, ktoré by dokázali emisie z výroby cementu ešte viac stlačiť dole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo #zdražovanie #cement