Pokračovanie článku: Po dreve, železe a energiách dražie ďalší stavebný materiál. Cement zasiahla takisto surovinová kríza

Čo sa dialo na trhu

Slovenské stavebníctvo sa v porovnaní s obdobím pred pandémiou prepadlo najviac v strednej Európe. Ukazuje to septembrové porovnanie bankovej skupiny Erste. Podľa Mackoviča sa prepad slovenského stavebníctva v roku 2020 cementárov nedotkol tak zásadne ako priamo stavebných firiem. Dôvodom podľa neho je to, že slovenskí cementári do okolitých krajín exportujú takmer polovicu svojej produkcie. V neposlednom rade ich potiahli aj malí stavitelia.

Pandémia so sebou priniesla neistotu, ktorá sa dotkla aj stavebníctva. Zatiaľ čo v prvom polroku klesol objem väčších stavieb, paradoxne sa zvýšil záujem o cement u malých staviteľov. Je to logické, pretože pandémia uväznila ľudí v domoch, bytoch či záhradách a domáci majstri zrazu mali priestor na drobné opravy.

Rok 2021 bol potom v znamení nedostatku cementu, ako aj iných stavebných materiálov. „Tento rok sa zatiaľ nesie na vlne silného pocovidového dopytu po stavebných materiáloch, a preto všetky cementárne na Slovensku vyrábajú na plné obrátky,“ opisuje situáciu Mackovič.

Kebísek zo spoločnosti Cemmec vysvetľuje, že kým pri niektorých materiáloch rástli ceny v desiatkach percent od začiatku roka, pri cemente dúfali, že k úprave cien počas roka nebudú nútení a snažili sa hľadať optimalizáciu vnútri podniku. Napokon však cenu aj tak museli zdvihnúť.

Ďalej totiž rástla cena kovových výrobkov, ktoré rapídne zvýšili cenu náhradných dielov v údržbe, tiež cena emisných povoleniek, ktorá prekročila dvojnásobok ceny spred roka, ale došlo aj k zvýšeniu cien obalových materiálov z papiera i plastu, ako aj k výraznému rast cien chemických produktov. V skratke – ceny všetkého išli prudko hore. To viedlo spoločnosť k nutnosti revízie cien zo začiatku roka. „Ceny sme po veľmi intenzívnej úvahe zvýšili začiatkom leta výrazne pod 10 percent,“ dodal šéf cementárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo #zdražovanie #cement