Pokračovanie článku: Po dreve, železe a energiách dražie ďalší stavebný materiál. Cement zasiahla takisto surovinová kríza

Rast cien sa premietne do stavieb

Surovinová kríza sa týka v podstate celého priemyslu, od automobiliek či výrobcov elektroniky až po stavebníctvo. Do toho rastú ceny energií a problémy sa nabaľujú. Situácia tlačí na staviteľov a tí zasa premietajú zvýšenie cien často na zákazníkov.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák vysvetľuje, že práve rastúce ceny vstupov môžu ísť vo firmách do určitej miery na vrub ziskovej marže, pretože veľmi vysoké nárasty nedokážu „vstrebať“, a preto sa musia premietnuť aj do cien pre konečných spotrebiteľov. „Z veľkej časti sa tento problém týka práve stavebníctva, kde sa masívne využívajú práve materiály, na ktoré vplývajú práve ceny komodít – železo, drevo, oceľ,“ tvrdí analytik.

Rast cien cementu zaznamenala aj stavebná firma Strabag. Hovorkyňa spoločnosti Edita Novotná upozorňuje nielen na prudké zdražovanie vstupov, ale problémom je aj s dostupnosťou materiálov na trhu vrátane dodacích lehôt. "Pokiaľ ide o cement, jeho cena v tomto roku síce rástla, ale nie tak výrazne ako pri niektorých ďalších komoditách,“ tvrdí pre Pravdu Novotná.

Ako ďalej vysvetľuje, pre budúci rok výrobcovia cementu avizujú zvýšenie cien o viac ako 20 percent v súvislosti s rastúcou cenou energií a emisných kvót, a toto zvýšenie sa, pochopiteľne, citeľne premietne aj do ceny stavieb, lebo sa zdraženie bude týkať tak čerstvého betónu, ako aj výrobkov z betónu.

Kováčik hovorí, že v súčasnosti realizácia stavieb za staré ceny nie je možná. „Toto je v podstate ekonomicky nemožné, pri ziskovej marži stavebných firiem vo výške troch až štyroch percent nie je možné financovať nárast nákladov o 10 až 20 percent podľa druhu stavby,“ vysvetľuje pre Pravdu. Developeri preto uzatvárajú s koncovými vlastníkmi inflačné doložky. V praxi to znamená, že ľudia si tak musia priplatiť za už zaplatené nehnuteľnosti.

Takéto zvýšenie ceny najviac pocítia tí, ktorí kupovali na hypotéku. Ak napríklad nemajú peniaze z vlastných úspor, tak ich čakajú rokovania v banke o zvýšení úveru či odklade splátok. Podľa hypotekárneho špecialistu Miroslava Tomáša zo spoločnosti Prosight Slovensko developeri začali dvíhať ceny v posledných troch až šiestich mesiacoch. "Stretol som sa s navýšením o 6– až 8-tisíc eur,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo #zdražovanie #cement