Po dreve, železe a energiách dražie ďalší stavebný materiál. Cement zasiahla takisto surovinová kríza

Keď sa v roku v roku 1885 taliansky podnikateľ Giovanni Batista Pisetta usadil s rodinou v obci Horné Srnie, zrejme ani len netušil, že je pri zrode firmy s dlhoročnou tradíciou. Založil totiž cementáreň, ktorá funguje až dodnes. Spoločnosť Cemmac s vyše 200 zamestnancami je najväčším zamestnávateľom v obci.

18.11.2021 16:25
dlažba, betónová dlažba, dlaždice, dláždenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rastúce ceny energii, prudké zvýšenie cien emisných povoleniek, ale aj iných vstupov zapríčinili, že spoločnosť pristúpila k zvyšovaniu cien produktov. „Z dôvodu týchto pohybov predpokladáme v cemente výrazný rast cien, ktorého výšku si však nedovolím odhadnúť a bude priamo závisieť práve od dvoch vyššie spomenutých komodít,“ vysvetľuje pre Pravdu predseda predstavenstva Cemmac Martin Kebísek.

O koľko teda cena cementu pôjde hore? Kebísek predpokladá najbližšie roky až dvojciferný percentuálny rast. S ich cementom sa v spoločnosti Cemmac sústreďujú hlavne na domáci trh.

Dodávali materiály napríklad na Národný futbalový štadión v Bratislave, rotundu na Chopku, Vodné dielo v Gabčíkove či vážske kaskády. Z ich cementu postavili aj prvú regionálnu betónovú cestu na Slovensku medzi Rohožníkom a Malackami.

Autobusová stanica Nivy Čítajte viac Autobusári, kamionisti a vodiči. Chýbajú ich tisícky, za tisíc sto eur v hrubom je ťažké zohnať nových ľudí

Cement je kľúčový materiál, bez ktorého sa nezaobíde skoro žiadny staviteľ. Či už ide o záhradníka, ktorý si betónuje pätky pre záhradný plot, alebo sieť betonární, ktorá dodáva betón pre diaľnice či developerské projekty. Bez cementu by jednoducho nebol možný život staviteľov a rozvoj hospodárstva.

VIDEO: Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik o tom, koľko ešte budú rásť stavebné materiály

Video

Ceny dreva, hliníka, ocele či iných stavebných materiálov zažili tento rok vysoké nárasty. Až 96 percent stavebníkov z prieskumu CEEC Research hovorí, že pocítilo ich nárast. Práve preto sa predstavitelia stavebného sektora stretli vo štvrtok so zástupcami vlády, od ktorej by chceli pomoc. Tá zatiaľ neprichádza. „Vláda váha aj s riešením dopadov nepredvídateľného cenového vývoja pri verejných stavbách,“ vyhlásil na stretnutí Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov.

Najnovšie sa k nim pridal aj cement. Hlbšie do vrecka tak bude musieť siahnuť každý, kto sa chystá v okolí domu či záhradky niečo vybetónovať. Nie sú to len domáci majstri, ktorí budú mať hlbšie do peňaženky. Vyššie ceny cementu pocíti aj celé stavebné odvetvie.

Výroba cementu je energeticky náročný proces, pri ktorom dochádza k veľkej spotrebe elektrickej a tepelnej energie. Producenti tohto kľúčového materiálu v súčasnosti hovoria o enormne vysokých cenách vstupov. Cena elektrickej energie sa od januára rapídne zvýšila a cena emisných povoleniek sa zdvojnásobila. „Práve z tohto dôvodu musia cementári v celej Európe pristupovať ku korekcii cien svojich produktov, pričom Slovensko netvorí žiadnu výnimku,“ opisuje situáciu na trhu s cementom Rudolf Mackovič, ktorý je výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo #zdražovanie #cement