Slovenské stavebníctvo dosiahlo neslávne prvenstvo. Naše pesimistické predpovede sa napĺňajú, tvrdí šéf zväzu stavebníkov

Stavebníctvo by malo v tomto roku stagnovať pri miernom raste o 0,1 % a v budúcom roku by malo vzrásť o 1 %. Vyplýva to z aktuálnej štúdie slovenského stavebníctva, ktorú vo štvrtok zverejnila analytická spoločnosť CEEC Reserach, s.r.o., v rámci tradičného stretnutia lídrov slovenského stavebníctva.

18.11.2021 14:08
Bratislava Patržalka Jasovská výstavba protest... Foto: ,
Skelet projektu Domino na zábere z roku 2014 - ilustračné foto.
debata (4)

Veľké stavebné spoločnosti očakávajú v tomto roku prepad trhu o 0,5 % a v budúcom už rast o 1 %. Malé stavebné firmy predpokladajú tohtoročné zvýšenie objemu stavebných prác o 0,3 % a v nasledujúcom roku o ďalších 1,4 %.

Bez nazvu Čítajte viac Potraviny, tankovanie a bývanie. Ceny rastú najviac za posledných 13 rokov

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik informoval, že slovenské stavebníctvo v tomto roku dosiahlo neslávne prvenstvo, a to priebežne najväčší prepad v rámci Európskej únie. „Naše pesimistické predpovede sa napĺňajú. Oživenie v stavebníctve sa, na rozdiel od iných priemyselných odvetví, nekoná, a to najmä z dôvodu, že štát podnikateľom v stavebníctve okrem všeobecných podpôr nijako nepomohol,“ uviedol Kováčik s tým, že rastúce ceny a ďalšie náklady prinášajú ďalšie riziká a problémy. „Napriek týmto alarmujúcim výsledkom vláda SR váha aj s riešením dopadov nepredvídateľného cenového vývoja pri verejných stavbách,“ upozornil šéf stavebných podnikateľov.

Knižnica / Kniha / Knihy / Čítajte viac Výrazne dražie aj papier. Problém hlásia tlačiarne či vydavateľstvá, niektoré knihy do Vianoc nevyjdú

Kapacity stavebných spoločností sú podľa štúdie vyťažené na 86 %, v prvom polroku 2022 očakávajú ich vyťaženie v priemere na 84 %. Tržby stavebných spoločností by mali tento rok klesnúť o 1,3 %, o rok by sa naopak mali zvýšiť o 1,4 %. V priemere majú stavebné firmy zazmluvnené zákazky na sedem mesiacov dopredu. Pre 21 % opýtaných zástupcov stavbárov ide medziročne o dlhšie obdobie, pre 36 % opýtaných je to rovnako dlhé obdobie a pre 43 % je to kratšie obdobie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cement #stavebníci