Európska prokuratúra dostala prvý veľký prípad. Vyšetruje IT zákazku za 50 miliónov eur z čias Rašiho a Pellegriniho, tvrdí Remišová

Remišová považuje za smutné, že to bude prvý veľký prípad, ktorý novovzniknutý európsky orgán vyšetruje.

10.11.2021 13:46 , aktualizované: 14:15
remišová Foto:
Ministerka Veronika Remišová (Za ľudí).
debata (89)

Jeden z najväčších kybernetických projektov na Slovensku z čias vlády Petra Pellegriniho, keď bol za informatizáciu zodpovedný vtedajší vicepremiér Richard Raši (obaja Hlas-SD), za vyše 50 miliónov eur bude vyšetrovať Európska prokuratúra. Povedala to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pred stredajším rokovaním vlády.

VIDEO: Ministerka Remišová hovorí o závažných podozreniach:

Video

Považuje za smutné, že to bude prvý veľký prípad, ktorý novovzniknutý európsky orgán vyšetruje.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišová: Boj proti korupcii v informatizácii prináša výsledky. NKÚ aj polícia preverujú nákupy úradu „digitálnych lídrov“ Pellegriniho a Rašiho

Požiadala o preverenie projektu

Remišová vyzdvihla, že ona sama požiadala dávnejšie Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie projektu, pričom ten zistil pochybenia.

„Ak budeme musieť tieto peniaze vracať – pretože to bol eurofondový projekt – tak digitálni lídri Richard Raši a Peter Pellegrini jednoducho okradli občanov Slovenskej republiky o 52 miliónov eur,“ povedala Remišová.

Snažia sa spochybniť prácu

„Richard Raši a Peter Pellegrini sa od začiatku môjho pôsobenia v úrade snažia snažia spochybniť prácu, ktorú robíme,“ tvrdí ministerka a dodáva, že keď upozornila na podozrenia pri tomto projekte, pán Raši sa vyjadril, že som „opäť pospájala nespojiteľné, len aby som si mohla urobiť tlačovku.“

„Som zvedavá, či sa v podobnom duchu plánuje vyjadriť aj pre vyšetrovanie európskej prokuratúry,“ dodáva. Za tento projekt podľa nej okrem trestného vyšetrovania hrozia aj obrovské korekcie, ktoré v konečnom dôsledku zaplatia všetci občania Slovenska.

Objavujú sa aj ďalšie podozrenia

Dodala, že na vládu tiež prichádza s návrhom riešení vendor lock-in zmlúv, ktoré ostali štátu tiež po pôsobení Rašiho a Pellegriniho. Ide o zmluvy, ktoré štát podpísal so súkromnými subjektmi a v ktorých sa zaväzuje, že duševné vlastníctvo ostáva danému subjektu, čiže štát je bezmocný napríklad pri nejakých zmenách.

Boj proti korupcii a netransparentnému šafáreniu je podľa slov Remišovej ťažký, avšak postupne prináša výsledky. „V auditovaní projektov predchádzajúcich vlád budeme pokračovať, nakoľko aj v súčasnosti sa neustále objavujú ďalšie podozrenia a nezrovnalosti, ktoré je potrebné preveriť,“ tvrdí v súvislosti s IT zákazkami. „Napriek útokom a pokusom diskreditovať a spochybniť našu prácu v nej budem aj naďalej pokračovať,“ dodáva na záver.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Raši #Veronika Remišová #Pellegriniho vláda