Chemické podniky varujú pred obmedzením výroby. Straty rátajú v miliónoch eur

Chemické podniky na Slovensku budú pre vysoké ceny energií v krátkom čase nútené obmedziť výrobu a využiť kurzarbeit. Uviedol prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Roman Karlubík.

05.11.2021 12:16
Duslo SALA Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (6)

Fabrikám sa podľa jeho slov aktuálne dramaticky zvyšujú náklady na výrobu. To povedie k tlaku na rast predajných cien, ktorý následne pocítia aj spotrebitelia.

„V súčasnosti každá veľká spoločnosť v chemickom sektore ráta straty rádovo v miliónoch, dokonca v desiatkach miliónov eur, čo je pre výrobcov katastrofa. Vzhľadom nato už väčšina urgentne pripravuje krízové scenáre obmedzenia, respektíve odstavenia svojich výrob,” skonštatoval Karlubík. Zároveň môže prísť aj k utlmeniu ich investičného rozvoja.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Potraviny dražejú a ešte zdražejú. Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom? Ilúzia, tvrdia pekári

Dodávky energií sú podľa Karlubíka riadené dlhodobejšími kontraktami, významný podiel ale tvorí spotový nákup. Práve ten predstavuje v súčasných podmienkach významné finančné zaťaženie podnikov. V oblasti opatrení by uvítali vyššiu podporu v rámci rozvoja investícií pre znižovanie energetickej náročnosti a uhlíkovej stopy aj formou významne vyššieho alokovania výnosov z pohľadu tvorby Environmentálneho fondu SR.

„Po dramatickom znížení pridelených emisných povoleniek našim podnikom na nasledujúce obdobia sú fabriky nútené kupovať tieto povolenky na burze v rozsahu miliónov eur ročne a pritom drvivá väčšina z nich nespadá do žiadneho rámca podpory na rozdiel od ich konkurentov v okolitých štátoch,” upozornil Karlubík. Žiadajú preto vládu o okamžitú pomoc celému priemyslu nielen kompenzáciou emisných povoleniek, ale aj kompenzačnými opatreniami v rámci tarify za prevádzkovanie systému.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický priemysel #výroba #zdražovanie