Cítime sa byť podvedení, odkazujú majitelia prevádzok vláde. Od pondelka prechádzajú na predaj cez okienko

Takýmito opatreniami si podľa šéfa Zväzu cestovného ruchu Marka Harbuľáka strieľame do vlastnej nohy.

04.11.2021 13:10 , aktualizované: 17:24
Meander Oravice, wellness
Turisti na zimný wellness v čiernych okresoch môžu zabudnúť.
debata (54)

„Mať okienkový predaj pre nás nedáva zmysel, od pondelka sme sa preto rozhodli prevádzku zavrieť,“ opisuje situáciu pre Pravdu Dagmar Beutelhauserová, ktorá je majiteľkou kaviarne Poetika v Banskej Bystrici. Nastavenie Covid automatu považuje za nespravodlivé. Podľa nej je to nešťastný ťah, pretože ľudia aj keď váhali s očkovaním, tak zistili, že aj tí zaočkovaní nebudú žiť normálne. „Cítim sa byť v tomto smere podvedená,“ dodáva majiteľka kaviarne.

Podobný príbeh ako kaviareň Poetika zažívajú stovky či tisícky ďalších prevádzok. Slovensko sa v dôsledku zlej pandemickej situácie zafarbuje do čierna. Od budúceho pondelka budú už v 36 okresoch najprísnejšie opatrenia. Do tretieho stupňa ohrozenia sa po novom dostane napríklad okres Liptovský Mikuláš, Brezno či Banská Bystrica. Znamená to, že gastroprevádzky v týchto okresoch nebudú môcť mať otvorené a svoju prevádzku budú musieť obmedziť len na okienkový predaj. Nedostanú sa do nich ani zaočkované osoby.

Bar-Vydrica Čítajte viac Zapáli sa na dušičky sviečka aj za gastro podniky? Nemôžeme byť zatvorení deväť mesiacov, to je naozaj likvidačné, hovorí majiteľka diskotéky

Na druhej strane boli predstavitelia vlády, ktorí hlásali, že vakcína je sloboda. Tí, ktorí sa dali zaočkovať, mali žiť život bez obmedzení. No realita ukazuje úplný opak. Na Slovensku máme momentálne 2,5 milióna zaočkovaných, ktorí sa právom môžu cítiť oklamaní.

Takýmito opatreniami si podľa šéfa Zväzu cestovného ruchu Marka Harbuľáka strieľame do vlastnej nohy. Prijaté pravidlá podľa neho spôsobia to, že očkovaní Slováci budú napríklad za relaxom či do lyžiarskych stredísk cestovať do zahraničia. Situácia v cestovnom ruchu je totiž v okolitých krajinách diametrálne odlišná.

zväčšiť Porovnanie opatrení na Slovensku a v zahraničí. Foto: Zväz cestovného ruchu SR
Opatrenia SK HU AT CZ PL- zimna sezona page-0001 1 Porovnanie opatrení na Slovensku a v zahraničí.

Ubytovanie, stravovanie, wellness či lyžovanie. Všetky tieto služby sú tam pre očkovaných ľudí k dispozícii. Hrozí preto, že domáci budú vo veľkom tráviť zimnú dovolenku za hranicami. „Naše domáce zariadenia tak ostanú zatvorené, zamestnancom hrozí prepúšťanie a podnikateľom krach,“ povedal na brífingu Harbuľák. Obáva sa, že ak sa pravidlá nezmenia, zimná sezóna bude v ohrození.

VIDEO: Zväz cestovného ruchu žiada zmeny v covid automate pre zaočkovaných.
Video

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia #pandemické opatrenia