Pokračovanie článku: V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

„Tejto situácii mohla pomôcť koncentrácia podielu Slovenska vo všetkých energetických spoločnostiach do Slovenského energetického holdingu, ktorý sme na Ministerstve hospodárstva pripravovali v rokoch 2013–14 a bola snaha ho založiť na časti späťnadobudnutého 100%-ného podielu SPP. Nedokázali sme v sebe nájsť politickú vôľu a podporu tomuto projektu. Bolo by dnes ďaleko jednoduchšie využiť predkupné právo a získať financovanie na odkúpenie podielu od Křetinského EPH, keď už sa rozhodol svoj podiel v SSE predať,” konštatuje Malatinský, ktorý v uvedených rokoch pôsobil ako minister hospodárstva.

Okolité krajiny si pritom svoje strategické energetické podniky ponechali v štátnom vlastníctve a dnes sme tak podľa Malatinského svedkami toho, že práve oni sú paradoxne najväčšími favoritmi na získanie podielu v Stredoslovenskej energetike holding, či už ide o český ČEZ alebo maďarský MVM.

„Vo všetkých susedných štátoch si ponechali rozhodujúci vplyv v energetike vlády, a preto budú vedieť aj lepšie zvládať procesy, ktoré spôsobuje zánik niektorých koncových obchodníkov s energiami, prípadne aktuálne enormný nárast cien,” pripomenul Malatinský. Ak bude podľa neho rozhodujúci vlastník energetického podniku sedieť napríklad v Budapešti, neverí, že v krízovej situácii bude prioritne riešiť problémy dedinky na Považí či Liptove alebo priemyselný podnik na Horehroní či Orave.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #privatizácia #SSE