Pokračovanie článku: Desatoro na pomoc rodinným firmám: menej papierovačiak, ľahšia generačná výmena firmy

Po novom by to mala byť taká firma, v ktorej minimálne dvaja členovia jednej rodiny priamo alebo nepriamo disponujú hlasovacími právami. Jeden člen rodiny by mal byť štatutárom. Jediným spoločníkom či spoluvlastníkom by mal byť tiež člen rodiny. Ďalšia osoba z jednej rodiny by mala byť členom či už štatutárneho orgánu alebo jej zamestnancom či členom dozornej rady. A nakoniec – aspoň dvaja členovia z rodiny by mali mať najmenej 40-percentný prospech z podnikania.

„Až 88 percent šéfov rodinných podnikov verí, že tá istá rodina bude viesť ich firmu aj o päť rokov, lenže štatistiky tento názor podkopávajú. Iba približne 30 percent rodinných firiem pretrvá do druhej generácie,“ popisuje realitu Erika Matwij, riaditeľka spoločnosti Human Inside, ktorá sa zaoberá rodinným podnikaním.

Na plánované návrhy sa Krajčík zo 101 Drogerie pozerá pozitívne. „Rodinné podnikanie vo svojej podstate, vo svojom bežnom živote potrebuje len to, čo potrebuje akékoľvek iné podnikanie. Potrebuje rovné pravidlá a príležitosti pre všetkých, rovnaký prístup k pomoci pre domáceho ako aj zahraničného investora,“ dodal.

Ďalšou rodinnou firmou je Isadore, ktorá sa zaoberá cyklistickým oblečením a doplnkami. Za ňou stoja známi cyklisti Velitsovci. Jeden z dvojice bratov Peter hovorí, že „každá zmena k zlepšeniu podnikateľského prostredia je vítaná. Či už je to pre rodinné firmy alebo všeobecne. Samozrejme, dôležité bude, ako sa nakoniec tieto pripravované zmeny prejavia v skutočnosti,“ poznamenal Velits.

„Zásadný faktor, ktorý negatívne ovplyvňuje rodinné podnikanie na Slovensku, je kombinácia výšky odvodov a celkovej administratívnej záťaže, a to na všetkých úrovniach podnikania,“ tvrdí Krajčík a dodáva, že tento problém sa netýka len rodinného podnikania. Ak Ministerstvo hospodárstva pripraví projekt, v rámci ktorého jeden nový byrokratický úkon nahradí minimálne dva súčasné, bude to určite cesta k lepšiemu.

„Myslím, že rodinným firmám môže najviac pomôcť zmena v daňovom a odvodovom zaťažení,“ tvrdí Velits. Veľa firiem začína ako rodinná firma a ak by mali uľahčený štart v tomto smere, tak by im to výrazne pomohlo. „Predsa len rodinní príslušníci vedia byť často tí najoddanejší zamestnanci,“ dodáva na záver Peter Velits.

Richard Sulík Čítajte viac Jednoduchší predaj "zakázaných" tovarov či viac e-komunikácie. Kilečko 2 má ušetriť firmám 200 miliónov

V našej krajine funguje približne 44-tisíc spoločností, ktoré sa definujú ako rodinné. Asi polovica z nich má do desať zamestnancov. Každý rok ich pribudne asi o štyri percentá viac. Najviac ich pôsobí v stavebníctve, najmenej v automobilovom sektore a informačných technológiách.
V koalícii však snahy meniť zákony v prospech rodinných podnikov narazili na ministerstvo práce pod vedením Milana Kraniaka (Sme rodina). To so snahou Sulíkovho rezortu nesúhlasí. Je teda možné, že návrhy ešte prejdú zmenami.

Sulíkova snaha pomôcť rodinným podnikom narazila na Krajniaka

Snaha ministra hospodárstva Richarda Sulíka pomôcť rodinným firmám narazila na výhrady Krajniakovho rezortu. Ten v rámci pripomienkového konania vzniesol niekoľko zásadných pripomienok. S materiálom zásadne nesúhlasí a odmieta ho ako celok. Rezort práce kritizuje, že v návrhu akčného plán absentuje význam rodinného rozmeru. „Podľa nášho názoru rodinný podnik má spájať riadiace, obchodné, vlastnícke a rodinné vzťahy spôsobom smerujúcim najmä k udržiavaniu a rozvíjaniu rodinných väzieb a ich vplyvu na rozhodovacie právomoci podniku, k posilňovaniu rodinných hodnôt a kvality rodinného života a všestranného rozvoja rodinnej hmotnej kultúry a tradície,“ konštatuje ministerstvo práce. Kriticky sa v rámci pripomienkového konania postavili k materiálu aj ďalšie subjekty, ako Slovenský živnostenský zväz, Slovenská komora daňových poradcov či Klub 500, ktorý reprezentuje najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #rodinné firmy #pomoc podnikom