Sulíkova pomoc rodinným podnikom narazila na Krajniakov odpor

Rodinný podnik v kontexte akčného plánu Ministerstva hospodárstva nemusí mať podľa rezortu práce iný cieľ ako tvorbu zisku, dokonca na úkor členov jednej rodiny a na úkor udržiavania, rozvíjania či posilňovania rodinných väzieb. Rezort práce v rámci pripomienkového konania k návrhu vzniesol niekoľko zásadných pripomienok. S materiálom nesúhlasí a odmieta ho ako celok.

02.11.2021 12:20
SR vláda 9. schôdza koronavírus TK BAX Foto: ,
Zľava minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister práce a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (4)

Krajniakov rezort poukazuje predovšetkým na fakt, že v súvislosti s plnením programového vyhlásenia pripravil v rámci návrhu novely zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch legislatívnu úpravu „rodinného podniku“. Návrh pritom vypracovala pracovná skupina, v ktorej mali zastúpenie aj rezort hospodárstva a podnikateľský sektor. Aktuálne je novela po pripomienkovom konaní a prebiehajú rozporové konania. Na rokovanie vlády by mala putovať ešte v decembri tohto roku.

Ministerstvo práce kritizuje, že v návrhu akčného plán absentuje význam rodinného rozmeru. „Podľa nášho názoru rodinný podnik má spájať riadiace, obchodné, vlastnícke a rodinné vzťahy spôsobom smerujúcim najmä k udržiavaniu a rozvíjaniu rodinných väzieb a ich vplyvu na rozhodovacie právomoci podniku, k posilňovaniu rodinných hodnôt a kvality rodinného života a všestranného rozvoja rodinnej hmotnej kultúry a tradície,” konštatuje rezort práce.

Definícia Sulíkovho ministerstva podľa neho úplne opomína rozmer seba-identifikácie rodinného podniku a definície jedného z jeho základných cieľov v zmysle posilňovania a prosperity rodiny a starostlivosti o jej členov. „Rodinný podnik tak v kontexte akčného plánu skutočne nemusí mať iný cieľ ako cieľ tvorby zisku, dokonca na úkor členov jednej rodiny a na úkor udržiavania, rozvíjania či posilňovania rodinných väzieb,” domnieva sa rezort práce.

rodina, generácie, rodičia, vnúčatá, radosť Čítajte viac Rodinné podniky sa dočkajú podpory od štátu. Plán pozostáva z 10 opatrení

Súhlasí pritom s potrebou definície rodinného podniku, avšak zásadne nesúhlasí s tým, aby návrh akčného plánu definoval rodinné podnikanie. „Predpokladáme, že cieľom navrhovateľa nie je definovať na Slovensku nový druh podnikania, ale iba druh alebo typ podniku, ktorý podniká v rámci Obchodného zákonníka, pričom jedným z jeho špecifických alebo určujúcich znakov je práve postavenie osôb – rodinných príslušníkov," poukazuje.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Milan Krajniak #rodinné podniky