Zdražovanie na pumpách sa neskončilo. Ceny benzínu išli zase nahor

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach bude ešte pokračovať. Predpokladá to analytička 365.bank Jana Glasová. „Na základe vývoja na ropnom trhu v predchádzajúcich týždňoch očakávame, že ceny na našich pumpách budú ešte aj v ďalšom týždni mieriť nahor, rast cien by ale mohol byť miernejší,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

31.10.2021 11:36
biojazda1, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:
Ilustračná fotka
debata (19)

Vodiči museli aj minulý týždeň pri tankovaní opäť siahnuť hlbšie do vrecka, ceny benzínu išli totiž zase výraznejšie nahor. V 42. tohtoročnom týždni vzrástli ceny 95-oktánového benzínu až o 1,6 percenta na priemernú úroveň 1,498 eur za liter a ceny 98-oktánového benzínu o 1,4 perccenta na úroveň 1,695 eur za liter. Ceny nafty taktiež výrazne vzrástli, a to o 1,7 % na úroveň 1,373 eur za liter.

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka naozaj citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 27 percent a benzín 98 o 24 percent. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 37 percent. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii došlo k ekonomickému oživeniu a k väčšej mobilite ľudí. Dopyt po rope teda rástol,“ podotkla Glasová.

Benzín Čítajte viac Zdražovanie na slovenských pumpách nekončí. Čierne zlato je drahšie ako vlani o zhruba 25 percent

Počas leta sa držali ceny ropy na nižších úrovniach, koncom augusta ale už opäť zamierili nahor a tento rastúci trend pokračuje viac – menej dodnes. Podobne ako minulý týždeň, tak aj tento týždeň sa čierne zlato pohybovalo v rozmedzí 84 až 87 amerických dolárov za barel. Ropa je podľa analytičky tlačená nahor hlavne ekonomickým oživením a väčšou mobilitou ľudí po pandémii. Pod zdražovanie ropy sa podpisuje aj rozhodnutie OPEC+, že v novembri budú postupovať podľa pôvodného plánu a svoju ťažbu zvyšovať len postupne.

Odberatelia pritom tlačia na to, aby kartel zvýšil ťažbu výraznejšie a utlmil tak prudký rast cien na trhu. Okrem toho, rastúco na ceny ropy pôsobí aj prudké zdražovanie uhlia a plynu, čo núti niektoré priemyselné podniky (hlavne výrobcov elektriny) prechádzať na ropu a to zvyšuje dopyt po nej. „A ruku k dielu začal pridávať aj silný dopyt po rope a benzíne v USA, ktoré sú jedným z najväčších spotrebiteľov na svete,“ dodala Glasová.

Analytička očakáva, že v nadchádzajúcich mesiacoch budú mať dopad na ropný trhu hlavne rastúce ceny uhlia a plynu a tiež rozhodnutie OPEC o ďalšej produkcii. „Čínska vláda minulý týždeň sľúbila, že zvýši ťažbu uhlia a zabezpečí tak zníženie jeho rekordne vysokých cien. Ak sa to Číne podarí, mohli by následne klesnúť aj ceny ropy,“ uzavrela Glasová.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #ropa #Slovensko