Pokračovanie článku: Zapáli sa na dušičky sviečka aj za gastro podniky? Nemôžeme byť zatvorení deväť mesiacov, to je naozaj likvidačné, hovorí majiteľka diskotéky

Denník Pravda zisťoval, či s nápadmi lídra SaS súhlasia aj ostatné koaličné strany. Hovorca OĽaNO Peter Dojčan iba dodal, že o návrhoch debatujú a keď sa v koalícii dohodnú, budú informovať verejnosť.

Prirodzene, hodené koleso od ministra hospodárstva prevádzkari vítajú. Vidia v ňom nádej na prežitie ťažkých pandemických čias. „Myslíme si, že pre zaočkovaných by podniky mohli fungovať. Celú dobu sme to tak mali,“ tvrdí majiteľka diskotéky Surprise Anna. Ako podnik si spravili prieskum, pri vstupe sa každý zákazník podpísal a zaočkovaných si poznačili. „Boli sme prekvapení, že veľa mladých chodilo zaočkovaných,“ hovorí.

Podobne je na tom aj bar New Chicago, ktorý má všetkých svojich zamestnancov zaočkovaných. „Osobne som v to dúfal, že pokiaľ budeme všetci zaočkovaní, nebudeme musieť zatvárať našu prevádzku,“ poznamenal prevádzkar. V podniku poctivo kontrolujú aj zákazníkov. Hovorí, že mladí, ktorí ich navštevujú, majú vždy pri sebe nejaký preukaz o očkovaní, testovaní alebo po prekonaní. „Keď som si pýtal preukaz od 30 ľudí, približne 20 malo všetko. Tí, ktorí nemali, odišli bez výhrad,“ dodal.

Cítia sa oklamaní, chcú nižšie dane

Majitelia, personál a zákazníci sa cítia byť oklamaní. Vakcína mala byť sloboda – presne ako bolo heslom očkovacej kampane. V Liptove sa do čiernej farby budúci týždeň oblečie aj okres Ružomberok. Tamojšia reštaurácia Koliba u dobrého pastiera bude musieť svoju prevádzku zavrieť a ostáva jej len rozvoz. „Toto je normálne vydieranie ľudí,“ tvrdí pre Pravdu hlavný čašník Andrej. „My prídeme o peniaze, podnik príde o peniaze, ale aj štát príde o peniaze,“ tvrdí.

Vo štvrtok pred Úradom vlády SR zaznela od predstaviteľov gastrosektora prosba, ktorú opakujú už dlho: chceme nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH). „Slovensko je dnes krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ, preto určite existuje priestor na jej aspoň dočasné zníženie. V okolitých krajinách je vo výške 5 alebo 10 %, u nás je DPH 20 %. Dlhodobé zníženie na 10 % by pre hotely, reštaurácie, bary či akýkoľvek malý stánok s jedlom malo obrovský význam,“ vyhlásil prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #štátna pomoc #gastro prevádzky #gastro podniky