Jednoduchší predaj "zakázaných" tovarov či viac e-komunikácie. Kilečko 2 má ušetriť firmám 200 miliónov

Čudovali ste sa niekedy v obchode, prečo si nemôžete kúpiť zo zlacneného kútika šampón, ktorý prekročil dátum exspirácie, alebo načo je v malej fastfoodovej predajni tak veľa umývadiel? Povinností podnikateľov voči štátu, ktoré musia pravidelne plniť, je toľko, že by zaplnili aj niekoľko listov papiera. A mnohé z nich podľa ekonómov, ale aj rezortu hospodárstva, prinášajú viac problémov ako úžitku.

28.10.2021 10:07
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík
debata (4)

Ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka (SaS) sa preto pustilo do čistenia byrokratickej záťaže od tých najproblematic­kejších opatrení. Po prvom kilečku z minulého roka tak prichádzajú s takzvaným „kilečkom 2“. Z pôvodných takmer 500 opatrení, ktoré avizoval minister vlani v zime, je ich v druhom balíku 207. „Návrhy, ktoré predstavujeme, podľa našich predbežných prepočtov ušetria podnikateľskému sektoru takmer 200 miliónov eur," vyčíslil Sulík.

Video

Predstavitelia firiem a podnikateľov návrhy vítajú. „Znižovanie administratívnych bariér v cestovnom ruchu, gastre, maloobchode, ako i výraznejšie využívanie elektronickej komunikácie sú cestou k zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Veríme, že počas medzirezortného pripomienkového konania nám kilečko neschudne,” vyjadril sa pre Pravdu Adrián Ďurček, člen Predstavenstva Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

žena, kancelária, práca, právnička, rozmýšľanie, snívanie, pero Čítajte viac Rekordne veľa voľných miest nemá kto obsadiť. Kde je problém? (+ tabuľka pozícií s platmi)

Čo znamená administratívna záťaž pre firmy v praxi? Napríklad to, že samotné vybavenie nevyhnutných úkonov ako dane, odvody, mzdové účtovníctvo, administratíva či odpad firme so štyrmi zamestnancami podnikajúcej vo výrobnej sfére len v tomto roku zaberie 224 hodín. Tento údaj vypočítali v takzvanom byrokratickom indexe analytici INESS.

Medziročne pritom došlo k zvýšeniu záťaže, dôvodom boli anticovidové opatrenia. „Táto pandemická záťaž tvorila 18 hodín dodatočných, bez nej by prišlo k poklesu o 11 hodín, teda k miernemu medziročnému zlepšeniu,“ priblížil analytik INESS Martin Vlachynský. Ak by sme to prepočítali cez priemernú nominálnu mzdu, ktorá v septembri dosiahla 1¤202 eur mesačne, modelovú firmu stojí tento rok vybavenie nevyhnutných povinností približne 1¤700 eur len na odpracovanom čase.

Top 10 opatrení Kilečka 2
  čo sa zmení ako to pomôže podnikom
1. Možnosť použiť dokumenty z e-schránky na právne úkony bez tzv. zaručenej konverzie 19 945 eur v úsporách pre 10-tisíc firiem
2. Možnosť predávať nepotravinársky tovar po uplynutí exspirácie vyššie príjmy z predaja tovarov
3. Zrušenie pokuty za porušenie povinnosti uvádzať gramáž hlavného jedla v jedálničkoch úspora 187 080,7 eur
4. Zjednodušenie povinnosti hlásiť pobyt zahraničných hostí úspora 28 721 eur na 1000 ubytovacích zariadení
5. Zjednodušenie a rozšírenie predaja potravín „z dvora“ očakáva sa nárast počtu predajcov domácich potravín
6. Zrušenie podmienky zamestnávať minimálne 10 ľudí na TPP pre vydanie oprávnenia na distribúciu alkoholu v spotrebiteľskom ba­lení zníženie mzdových nákladov a časovej záťaže
7. Možnosť vyučovať kurzy autoškoly cez e-learning výučba dostupná pre viac študentov, nižšie prevádzkové náklady pre autoškoly
8. Nižší počet povinných umývadiel v gastroprevádzkach zjednotenie pravidiel pre všetky regióny Slovenska
9. Úprava lehoty možnosti predaja porciovaných trvanlivých syrov dlhšia lehota možnosti predaja nenakrájanej časti bochníka syra, vyššie príjmy z predaja, zníženie záťaže v hodnote 280 110 eur na 1000 subjektov
10. Zmena povinnosti informovať zákazníkov o nedostupnosti tovarov z letáku menej pokút, viac času na kontrolu skladových zásob, úspora 14 176 eur

Minister spresnil, že 17 z pôvodne navrhovaných opatrení už po podrobnom preskúmaní platilo v iných právnych predpisoch, ďalších 83 rezort stiahol po argumentácii oponentov a 31 sa ministerstvo rozhodlo presunúť do „kilečka 3“, na ktorom už rezort pracuje.

Až 131 podnetov protistrana zamietla, no podľa Sulíka ich budú ďalej presadzovať, a to aj v spolupráci s predsedom vlády Eduardom Hegerom. „Zostalo 207 návrhov, ktoré sú schválené. Kilečko 2 obsahuje 207 návrhov, ktoré ideme zrealizovať,“ dodal Sulík. Aby však zmeny prišli do platnosti, musia ich ešte schváliť príslušné ministerstvá.

Zapojili aj ďalšie ministerstvá

Štátny tajomník rezortu Ján Oravec ozrejmil, že druhý balík opatrení je iný ako ten, ktorý schválil parlament v lete minulého roka. V paragrafovanom znení je navrhovaných iba 35 opatrení, ostatné budú realizované v bežnom legislatívnom procese, napríklad formou pozmeňovacích návrhov a pripomienok. Najväčší počet zmien, a to 35, by malo z tohto balíka realizovať ministerstvo hospodárstva, 31 opatrení sa týka ministerstva financií. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bude realizovať každých viac ako 20 opatrení. Ostatné zmeny sú rozdelené medzi 13 ďalších inštitúcií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Kilečko #SASKA