Pokračovanie článku: Gastro v čiernych okresoch: Krvácame a mám pocit, že dlho to už nepotrvá, tvrdí prevádzkar z Bardejova

„Keby rovnako veľký dôraz, ako vláda kládla a stále kladie na vypracovanie Covid automatu a vyfarbovanie mapy do prislúchajúcich farieb, venovala dostatočnej informovanosti občanov, podloženej vyjadrením odborníkov, dnes by sme sa s uzatváraním prevádzok a ďalšími, pre niektoré prevádzky fatálnymi dôsledkami, nemuseli vyrovnávať,“ tvrdí Mihalda a dodáva, že ostáva len veriť, že sa situácia nakoniec skončí prijateľne pre väčšinu občanov.

Aj Richvalský tvrdí, že Covid automat nie je nastavený správne. Podľa neho je celý tento Covid automat s podmienkami, akými ho nastavila vláda, pre gastro ešte horší ako minulý rok. „Vtedy sme mohli zákazníkov obslúžiť aspoň na terasách, teraz nás zavreli úplne s výnimkou rozvozu,“ vysvetľuje. Podnikateľ tiež nepočíta s pomocou od štátu. „Tomu sčasti rozumiem, pretože donekonečna sa to platiť nemôže, ale musí sa brať na vedomie, že na úradoch práce bude z gastropriemyslu veľké množstvo ľudí a náklady na nich budú ešte väčšie,“ dodal Richvalský.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevylučuje zmenu Covid automatu, ani výhody pre očkovaných. „Nevylučujem to, ale ani nesľubujem,“ povedal minister po tlačovej konferencii Slovenskej psychiatrickej spoločnosti s tým, že o tejto téme budú rozhodovať odborníci. Rozhodnutie chce nechať na nich. Lengvarský sa preto v utorok stretol s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Podľa ministrových slov sa bude hovoriť o možnej zmene Covid automatu aj v rámci zasadnutia konzília odborníkov. Ak takéto zmeny odobria odborníci, bude sa ich snažiť zaviesť do praxe.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #podniky #pandemické opatrenia #zatváranie