Gastro v čiernych okresoch: Krvácame a mám pocit, že dlho to už nepotrvá, tvrdí prevádzkar z Bardejova

Úplne zatvoriť musia hotely, fitká či akvaparky. Od pondelka budeme mať desať čiernych okresov. V treťom stupni ohrozenia sa nachádzajú Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa, Svidník, Tvrdošín, Levoča, Stropkov, Michalovce a Sabinov.

24.10.2021 18:13
uvoľňovanie opatrení, opatrenia, Foto: ,
S rozmachom tretej vlny sa sprísňujú aj opatrenia.
debata (65)

Prešla prvá vlna, neskôr druhá vlna pandémie, ktorá gastrosektoru priniesla finančné straty. Cez leto sa im ako-tak podarilo znovu postaviť na nohy a už prichádza tretia vlna, ktorá sa v severných okresoch už naplno rozbehla a zafarbila ich čiernou farbou.

„Gastro krváca a mám pocit, že dlho to už nepotrvá. Proste vykrváca úplne,“ hovorí Erik Richvalský, prevádzkar podniku Cactus v „čiernom“ Bardejove. Dôvod, prečo sa ocitli v takejto situácii, vidí v tom, že ľudia sa nechcú dať očkovať. „Pokiaľ okres bude v čiernej farbe jeden až dva týždne, vydržať sa to dá. Ak to bude dlhodobo, je nemožné zachovať prevádzky otvorené naďalej,“ dodal.

Život v čiernom okrese

Situáciu pozorne sleduje aj primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda. Mesto, v ktorom pôsobí, sa totiž dostalo na zoznam čiernych okresov a život ľudí sa zásadne zmení v dôsledku pandemických opatrení. Domnieva sa, že zlá pandemická situácia v okrese je zavinená veľkou migráciou ľudí. „Sú tu sústredené viaceré veľké podniky, mnoho občanov pracuje v zahraničí,“ uviedol Mihalda najväčšie dôvody, prečo majú vo svojom okrese toľko pozitívnych ľudí. V tejto súvislosti sa obáva, čo bude s prevádzkami, ktoré sa v meste nachádzajú. „Bohužiaľ je to znova veľká rana pre mnohé prevádzky a myslím si, že ak to bude trvať dlhší čas, mnohí skončia,“ uviedol Mihalda.

Richard Sulík / Igor Matovič / Čítajte viac Európa rozdáva energošeky a odpúšťa dane. Na Slovensku pomoc stojí

Zatvorenie prevádzok vníma Monika Gladišová z kancelárie primátora mesta Stará Ľubovňa veľmi citlivo. Okienkový predaj jedál nemôže nahradiť príjmy v čase plnej otvorenosti prevádzok. „Ak táto situácia pretrvá dlhodobo, môže to byť pre niektoré podniky likvidačné,“ dodáva. Nepriaznivú situáciu najmä v obciach pripisuje nízkej miere zaočkovanosti, kde úroveň nedosahuje ani 30 percent. Zdrojom nákazy boli podľa nej aj rôzne rodinné oslavy, svadby a kary.

V Kysuckom Novom Meste dodržiavajú viaceré opatrenia. „Kontrolované sú vstupy do úradov, zatvorené sú viaceré prevádzky, športoviská a pozastavujeme činnosti v centre voľného času,“ poznamenal Mihalda. Takisto aj v meste Stará Ľubovňa sa zrušili všetky kultúrne a spoločenské podujatia, ktoré boli naplánované v rámci Mesta kultúry 2021.

Fitnescentrá v čiernom okrese sa museli zatvoriť úplne, ale plavárne a bazény môžu byť otvorené pre maximálne desať ľudí. „Fitko zatvárame, no pohyb je v živote dôležitý, a preto naši najbližší budú mať prístup voľný,“ tvrdia pracovníci Excaliburfitness v Bardejove. Dodávajú, že podmienky musia rešpektovať, ale veria v to, že v blízkej dobe kompetentní prehodnotia podmienky a aj fitnescentrá budú môcť otvoriť pre očkovaných.

Nespravodlivý Covid automat

Zaočkovaní občania, ktorí žijú v čiernych okresoch, no napriek vakcinácii nemôžu využívať rôzne služby, volajú po zmene pravidiel. Ak sa tak nestane, situácia pre gastro môže byť smrteľná. „Medzi menšími okresmi, hlavne na východe a západe, boli ekonomické rozdiely ešte pred covidom, no takto vzniknú naozaj veľké hladové doliny a tento rozmer sa ešte viac prehĺbi. A to, čo povedal jeden nemenovaný politik, že na východe nič nie je, sa stane realitou,“ hovorí Richvalský.

S Covid automatom nie je veľká spokojnosť. Ľudia si mysleli, že s očkovaním dostanú slobodu a v prípade, ak sa dostanú do tmavších farieb, nebudú mať také obmedzenia, aké ich postihli. „Akosi sa nemôžem stotožniť s výraznými obmedzeniami, ktoré platia pre všetkých, vrátane očkovaných, v čiernom okrese. Iste, epidemiologická situácia v nich nie je dobrá a reagovať treba, no nie tak, že berieme jeden z motivačných dôvodov, prečo sa dať zaočkovať – slobodu,“ vyjadril sa k automatu lekár a primár Interného oddelenia Nemocnice s Poliklinikou Považská Bystrica Milan Kulkovský.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #podniky #pandemické opatrenia #zatváranie