Veľký úspech pre Slovensko. IT gigant kúpil firmu mladého Slováka

Tomáš Halgaš založil v roku 2015 v Londýne četovaciu aplikáciu Sphere, ktorá mení skupiny ľudí na webe na pulzujúce komunity. Projekt Sphere dnes prevzala ako svoju najnovšiu akvizíciu jedna z najväčších sociálnych sietí na svete, spoločnosť Twitter.

21.10.2021 10:02
Halgas a Nick Aloisio Foto:
Tomáš Halgaš absolvoval bilingválne gymnázium Galileo School a v roku 2011 odišiel do Veľkej Británie študovať na Oxfordskú univerzitu, kde získal bakalársky a neskôr magisterský titul v odboroch Matematika a Informatika (Computer Science). Koncom roka 2015 spolu založili spoločnosť Sphere Knowledge Limited s Nickom D’Aloisiom ako CEO a Tomášom Halgašom ako CTO. Po úspešnom predaji projektu spoločnosti Twitter sa Tomáš pridá do Twitteru.
debata (19)

Ide o veľký úspech 28-ročného Slováka, ktorý vyštudoval matematiku a informatiku na Oxfordskej univerzite a svoj start-upový nápad rozvinul s Nickom D’Aloisiom, ktorý už ako 17-ročný predal svoj prvý startupový projekt do Yahoo. Twitter plánuje použiť najlepšie nápady a riešenia zo start-upu Sphere a nasadiť ich do svojej sociálnej siete, informuje o tom Richard Menczer, Senior Consultant & Partner. Tím Sphere.me – vrátane Tomáša Halgaša a Nicka D’Aloisia prejde do Twitteru a bude pokračovať vo vývoji v rámci tímov Komunity (Communities), Priame správy (DMs), Tvorcovia (Creators) a Tvíty (Tweets – centrálna mechanika Twitteru, dodáva.

„Väčšina skupín trpí klasickými chorobami online komunikácie, ktoré bránia vzniku komunity. Reč je o trápnom tichu počas četovania či častom posune komunikácie divným smerom. Naša aplikácia tieto nedostatky rieši tým, že čistíme konverzácie od neaktuálnych príspevkov a podporujeme ľudí vo výmene informácií a názorov. Boli sme vždy presvedčení, že vytvorenie priestoru, v ktorom sa darí zmysluplným konverzáciám, je jednou z najzásadnejších výziev súčasnosti. Osobne som rád, že sa nám podarilo k tejto výzve prispieť našim riešením. Fakt, že sa Twitter rozhodol našu aplikáciu kúpiť a naše nápady začleniť do svojej sociálnej siete, je toho potvrdením,“ hovorí Tomáš Halgaš.

bitcoins Čítajte viac Po vysokej spotrebe energie má bitcoin na krku ďalší problém. Vyprodukuje aj veľa elektronického odpadu

Tím Sphere prechádza do Twitteru

Podľa informácií Menczera samostatná aplikácia Sphere Messenger akvizíciou zo strany spoločnosti Twitter zanikne. Zámerom Twitteru je nasadiť najlepšie nápady a riešenia zo Sphere v rámci Twitter aplikácie. Súčasťou akvizície je aj prechod Tomáša s tímom do Twitteru, kde budú pokračovať vo svojej misii meniť skupiny ľudí na webe na pulzujúce komunity, vysvetľuje Menczer.

V Twitteri sa stanú súčasťou tímov Komunity (Communities), Priame správy (DMs), Tvorcovia (Creators), Tweets (tím, ktorý rieši hlavnú mechaniku tvítovania) a Tvíty (Tweets – centrálna mechanika Twitteru). Cena akvizície Sphere.Me nemôže byť kvôli zmluvným klauzulám zverejnená.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Twitter #Sphere