Varovania sa naplnili. Šalianske Duslo vypína výrobu

Jeden z najvýznamnejších chemických podnikov na Slovensku, šalianske Duslo, aktuálne vyrába iba na technické minimum, časť výroby je odstavená úplne. Informoval o tom generálny riaditeľ fabriky Petr Bláha. Dôvodom je zásadný a prudký nárast cien plynu.

12.10.2021 16:13
Duslo SALA Foto: ,
Duslo Šaľa.
debata (126)

Šaliansky podnik zamestnáva dvetisíc ľudí a je najväčším odberateľom zemného plynu na Slovensku, na celoslovenskej spotrebe sa podieľa 11 percentami. Pre Duslo ide o základnú surovinu, z ktorej následne vyrába čpavok a potom ďalšie produkty.

„Určite nás nečaká nič dobré,” zhodnotil aktuálnu situáciu Bláha. Podľa neho sa ceny plynu menia v rámci hodín aj o sto percent. „My sme začali generovať brutálnu stratu," potvrdil generálny riaditeľ s tým, že si zatiaľ držia všetkých zamestnancov. Aktuálne je zastavená výroba hnojív prakticky v celej Európe. Na rozdiel od Slovenska však už podľa Bláhu jednotlivé štáty prijali potrebné kroky. „Na Slovensku sa nič nedeje. Vlak nám ušiel," myslí si.

Ján Pišta Čítajte viac Analytik o situácii na trhu s energiami: Robí vláda dosť? Ak by nič nerobila, ľudia by platili 3 až 5-krát viac

Duslo patrí k najvýznamnejším firmám chemického priemyslu na Slovensku. Je súčasťou medzinárodného koncernu Agrofert, pôsobiaceho v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve. V roku 2005 Duslo získalo akcie spoločnosti Istrochem, a.s. a od 1. januára 2006 je Istrochem jeho súčasťou. Fabrika sa vyprofilovala na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárenských chemikálií.

Ad Blue Čítajte viac AdBlue dochádza. Majiteľov naftových áut čakajú vážne problémy!

V minulom roku dosiahol podnik hospodársky výsledok pred zdanením takmer 11,5 milióna eur. Napriek aktuálnej koronakríze sa chemickému gigantovi podarilo zabezpečiť mierny medziročný nárast zisku o 876 tis. eur. Tržby fabriky však podľa zverejnených údajov klesli o 11,3 % sa 353,1 milióna eur. Objem investícií atakoval 35 miliónov eur.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa #zemný plyn #zdražovanie energií